Pedrógão Grande

L'incendi de Portugal, sense control cinc dies després

Encara cremen 42 focs, que ja han arrasat més de 30.000 hectàrees

RedaccióActualitzat

Uns 2.000 efectius delse Bombers continuen treballant per apagar els 42 focs que cremen a Portugal. El més important afecta tota la part central del país des de fa 5 dies i segueix avançant sense control. Les flames ja han cremat més de 30.000 hectàrees.

Aquest dimarts la jornada va ser caòtica i el foc es va descontrolar per diversos fronts. Al matí Protecció Civil es mostrava confiada que al llarg de la tarda podrien donar per controlat el foc, però ni el vent, ni les temperatures hi van ajudar. Les flames van revifar en àrees on semblava apagat i en alguns llocs va augmentar-ne la virulència. S'espera que aquest dimecres les temperatures baixin una mica.

Al llarg de la tarda es va haver d'evacuar més poblacions, unes 40, mentre alguns veïns es negaven a abandonar casa seva.

En aquest escenari caòtic, cal sumar-hi la descoordinació entre Exèrcit i Protecció Civil a l'hora d'informar sobre el suposat accident d'un hidroavió. Fonts de l'exèrcit informaven a mitja tarda que s'havia estavellat donant detalls de com i a on. Una hora i mitja més tard, el cap de Protecció Civil assegurava que no en faltava cap.

 

Segons el diari portuguès "Público", una fallada en el sistema de comunicacions que utilitzen els Bombers i la resta de cossos per coordinar-se sobre el terreny podria explicar per què no s'ha aconseguit controlar un foc que crema des de dissabte.

El foc a Pedrógão Grande avança cap al nord, posant en joc les autoritats davant d'una tragèdia sense precedents. Les veus crítiques es multipliquen. Es pregunten com pot ser que 47 persones morissin en una carretera o si no s'hauria pogut fer més per salvar la vida de les 64 víctimes que de moment ha provocat el foc. El primer ministre ha demanat explicacions al Servei Meteorològic, a Protecció Civil i a la policia.

Les imatges dels bombers exhaustos fent breus descansos mentre s'omplen d'aigua les cubes dels camions han commogut les xarxes i han fet la volta al món.

Aquests dimarts es van fer els funerals de les primeres víctimes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut