Ione Belarra la va situar com a secretària d'Organització en l'assemblea ciutadana del 2021 (Matias Chiofalo/Europa Press)

Lilith Verstrynge, número tres de Podem, deixa el càrrec i l'escó, que serà per als Comuns

Com a secretària d'Organització ha estat l'encarregada de les negociacions amb Sumar, que van situar-la com a número quatre per Barcelona

Redacció/Agències

La secretària d'Organització de Podem, Lilith Verstrynge, ha anunciat aquest divendres que deixa les seves "responsabilitats polítiques" al partit i la seva acta de diputada al Congrés, sense explicar les causes per les quals ha pres aquesta decisió.

Qui fins ara era la número tres del partit ho ha anunciat amb un missatge a la xarxa social X en què apunta que els comiats són "difícils i tristos" i agraeix la confiança que la militància de Podem hi ha dipositat durant aquest període.

Tot i ser de Madrid, Verstrynge va concórrer a les eleccions per la demarcació de Barcelona fruit de l'acord entre Sumar i Podem per anar plegats, que implicava situar candidats de Podem en posicions "de sortida" en diferents demarcacions.

Posteriorment, els cinc diputats de la formació morada van decidir passar al grup mixt, i ella mateixa va ser l'encarregada d'informar de la decisió a Sumar.

"En els últims mesos, Verstrynge ha estat al capdavant de les negociacions amb Sumar, una tasca molt exigent que ha desenvolupat en condicions molt difícils", han assegurat des de la formació política.

Tant Ione Belarra com Irene Montero han agraït a Verstringe la feina feta. "Ara el que és fonamental és que et cuidis i que estiguis bé", li ha dit Belarra en un missatge a X:

 

Podem perd l'escó i el guanyen els Comuns

Amb la decisió de la diputada madrilenya Podem perdrà un escó, i passarà de cinc a quatre. Qui ocuparà l'acta, per ordre de llista, és la dirigent dels Comuns Candela López, que també forma part de la direcció provisional de Sumar.

Així, els diputats fidels a la disciplina de Sumar passaran de 26 a 27. López és vicepresidenta tercera de la Diputació de Barcelona i exalcaldessa de Castelldefels.


Què suposa per a Podem?

La ja exdiputada formava part del nucli dur de la direcció morada des de l'última assemblea ciutadana del 2021, quan la líder del partit, Ione Belarra, la va triar com a responsable d'Organització, un dels llocs més sensibles a la formació.

Durant la seva etapa a Podem també va ser secretària d'estat d'Agenda 2030 i va tenir un paper destacat tant en la negociació per a la coalició d'esquerres Per Andalusia a les últimes eleccions autonòmiques, així com en la negociació entre Podem i Sumar per concórrer junts a les generals.

La seva baixa obligarà Podem a designar un substitut al capdavant de la Secretaria d'Organització, després que el partit ja remodelés a finals de desembre la seva executiva estatal.

Ha estat una de les cinc diputades adscrites al grup mixt des del trencament entre Sumar i Podem (Alberto Ortega/Europa Press)

Mitja dotzena de baixes a l'executiva

Podem ha patit diverses baixes en la seva direcció durant els últims mesos. Han dimitit dels càrrecs o han deixat el partit els dirigents Nacho Álvarez (Economia), Sofia Castañón (Cultura), Alejandra Jacinto (Habitatge), Jaume Asens (Justícia) i l'excoordinador de Madrid Jesús Santos (Polítiques Municipals).

També han marxat de l'executiva Rafa Mayoral, després de decidir no ser a la primera línia durant aquesta nova etapa, ni l'excoordinador de Podem Galicia, Antón Gómez Reino.

Actualment, Podem té en marxa les primàries per a la candidatura de les eleccions europees --amb Irene Montero com a clara favorita-- i també per triar vuit coordinadors autonòmics, entre els quals hi ha els de Catalunya, el País Valencià o les Balears.

ARXIVAT A:
SumarUnides Podem
Anar al contingut