L'Hospital del Mar, pioner a tractar amb làser epilèpsia i tumors cerebrals inoperables
El làser i el robot permeten una intervenció molt precisa

L'Hospital del Mar, pioner a tractar amb làser epilèpsia i tumors cerebrals inoperables

És una tècnica precisa i segura que evita riscos i escurça els dies que els pacients han d'estar ingressats

Xavier DuranActualitzat

L'Hospital del Mar és el primer centre de l'estat d'utilitzar cirurgia làser per tractar l'epilèpsia i tumors cerebrals fins ara inoperables. Dels vint casos que fins ara s'han tractat al continent, tres s'han tractat en aquest centre de Barcelona, que espera fer unes deu intervencions cada any.

El 30% dels pacients amb epilèpsia no responen als tractaments farmacològics, i la meitat d'aquests no es poden operar. Com en el cas d'alguns tumors cerebrals, la cirurgia és molt delicada, perquè pot afectar àrees com la del llenguatge.

La nova tècnica permetrà intervenir pacients amb lesions molt localitzades, siguin focus epilèptics o tumors, malignes o benignes. Es poden tractar casos d'hamartomes hipotalàmics -proliferació de cèl·lules de l'hipotàlem que creixen de manera desorganitzada-, lesions múltiples, displàsies cerebrals profundes i altres patologies.
 

Una intervenció segura i precisa

La intervenció comença al quiròfan, on els neurocirurgians practiquen les incisions necessàries per introduir al crani del pacient una sonda làser. La inserció es fa amb l'assistència del sistema robòtic.

El següent pas té lloc a la Unitat de Ressonància Magnètica del Servei de Radiologia. Allà es confirma amb les imatges que s'ha assolit el punt a tractar. Es planifica quant i fins on cremar el teixit -ablació, amb el làser.

Aquesta tècnica uneix precisió i seguretat, com explica Jaume Capellades, cap de la Unitat de Neuroradiologia:

"El grau d'ablació s'avalua mitjançant mapes de termografia per ressonància que permeten un seguiment constant del procés, proporcionant una gran precisió en la lesió induïda i, sobretot, seguretat, impedint la coagulació de les estructures crítiques adjacents".

Les descàrregues es poden repetir les vegades que es considerin necessàries per garantir la destrucció del teixit danyat. Amb aquesta tècnica es pot accedir a lesions de menys de 3 centímetres de diàmetre en territoris de difícil accés en una cirurgia convencional.
 

Alta en 48 hores

Aquest era el cas de l'Aroa Garcia. Té una lesió que li provoca l'epilèpsia. La pateix des de fa vint anys i no respon als tractaments. Pren fins a 98 pastilles en una setmana i tot així pot tenir quinze crisis en un sol dia.

Era perillós operar-la amb cirurgia oberta perquè la lesió està a prop de la funció del llenguatge. Com a màxim es poden permetre mig mil·límetre de variació.

Com en els altres dos casos intervinguts a l'Hospital del Mar, l'Aroa va rebre l'alta només 48 hores després. Per contra, les tècniques habituals fan necessari que els pacients romanguin ingressats durant, com a mínim, una setmana.
 

L'Hospital del Mar, pioner a tractar amb làser epilèpsia i tumors cerebrals inoperables

 

De les tres intervencions, dues han estat en pacients diagnosticats amb epilèpsia i la tercera d'un pacient amb hamartoma -és el segon tractat amb aquesta tècnica a Europa.

El làser permet definir de forma més acurada els marges de la zona a tractar i, en ser una emissió d'alta energia, crema i cauteritza el teixit. Això evita sagnats i possibles hemorràgies. Es pot repetir el procediment les vegades que calgui al llarg del curs de la malaltia. I també permet tractar lesions múltiples en localitzacions diverses, és a dir, diferents focus epilèptics a la vegada en cas que al pacient se'n detecti més d'un.

Els metges calculen que amb aquesta tècnica podran fer unes deu intervencions l'any. I així donar una nova opció a pacients amb epilèpsies o amb tumors inoperables.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut