Visita del conseller de Salut al futur Hospital de Dia de Tremp
Visita del conseller de Salut al futur Hospital de Dia de Tremp

L'Hospital de dia infantil i juvenil de Tremp evitarà 25 desplaçaments a Lleida d'infants i familiars

ACN Tremp - El futur Hospital de Dia de Salut Mental i Infantil i Juvenil (HDIJ) de Tremp evitarà desplaçaments a Lleida per a 25 infants i els seus familiars. Serà el primer equipament d'aquestes característiques a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i començarà a funcionar a l'octubre per donar servei a la població de fins a 17 anys del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Oferirà tractament intensiu i multidisciplinari en règim d'hospitalització parcial a infants i adolescents a qui el tractament ambulatori resulta insuficient. El conseller de Salut, Manel Balcells, l'ha visitat i ha destacat que suposa una "millora molt important de proximitat".

El centre comptarà amb cinc places i estarà gestionat per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, que ja presta la resta d'atenció a la salut mental infantil i juvenil en aquest territori. Es calcula que uns 25 nens i nenes es beneficiaran cada any d'aquest dispositiu de proximitat i podran rebre atenció al Pallars sense necessitat de desplaçar-se fina a Lleida ciutat.

L'Hospital de Dia estarà ubicat en uns espais diferenciats i sectoritzats, annexos a la Residència Sant Hospital de Tremp, on actualment es realitza atenció a la infància i adolescència amb el programa d'atenció a la crisi vinculat al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) del Pallars. Aquest CSMIJ, que es mantindrà al CAP de Tremp, i l'Hospital de Dia estaran plenament integrats i coordinats i actuaran com una unitat funcional per a una població de referència de 3.650 infants i joves.

Segons Salut, això hauria de permetre optimitzar els recursos en aquesta part del país en l'àmbit de l'atenció a la salut mental infantil i juvenil i que els professionals dels dos dispositius es complementin. A més, el treball conjunt preveu que serveixi per afavorir la continuïtat assistencial i la visió centrada en el pacient. Al centre hi treballaran, a temps parcial, 7 professionals de psicologia, infermeria, teràpia ocupacional, educació i treball social, psiquiatria i tècnics en cures d'auxiliar d'infermeria.

Fins al moment, els menors del Pirineu que són usuaris de l'Hospital de Dia Infantil i Juvenil han de ser tractats a l'Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida, ubicat a Lleida ciutat, que disposa de 35 places. Durant el 2023 s'hi han atès 205 menors, 9 dels quals de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Durant aquest temps, s'han estudiat altres possibles casos candidats a aquest recurs, però les dificultats per traslladar-se a Lleida i de logística familiar han comportat que finalment es proposessin altres possibilitats d'abordatge.

Anar al contingut