Barcelona

L'Hospital Clínic i la Vall d'Hebron comencen a provar en voluntaris la primera vacuna contra la grip aviària

Aquesta setmana ha començat un estudi internacional per trobar la vacuna humana contra la grip aviària. L'Hospital de la Vall d'Hebron i el Clínic lideren el primer assaig que es fa juntament amb tres hospitals madrilenys. Per dur-lo a terme, els investigadors volen que 5.000 voluntaris de l'estat espanyol participin en l'estudi. Es tracta de comprovar la fiabilitat del nou antídot. La vacuna que es provarà no conté virus vius i, per tant, en cap cas podria provocar una infecció. Tanmateix, els primers resultats de les proves que ara ja s'estant fent no se sabran fins a principis del 2007.

Actualitzat

L'estudi en què participaran l'Hospital Clínic i la Vall d'Hebron, a més de tres-centres madrilenys, vol comprovar l'eficàcia de la vacuna de la grip aviària que està preparant els laboratoris GlaxoSmithKline. Fins ara ja s'ha vist que la vacuna es pot utilitzar en éssers humans, però encara s'ha de comprovar si provoca les reaccions normals en tota vacuna. Per veure'n l'eficàcia encara s'hauran de fer altres estudis, però es creu que aquest antídot, com a mínim, farà que la malaltia sigui menys greu. Els assajos comptaran amb 5.000 voluntaris de set països diferents. A més de l'estat espanyol, hi ha Alemanya, Holanda, Suècia, Rússia, França i Estònia.

Els investigadors principals d'aquest estudi de la Vall d'Hebron, Magda Campins, i de l'Hospital Clínic, José Maria Bayas, així com també el representant de direcció del Clínic, Antoni Trilla, han demanat la col·laboració dels ciutadans per poder fer l'assaig, que donarà els primers resultats a principis del 2007. Concretament, han demanat 600 voluntaris per a cada un dels centres.

Tot i destacar que no hi ha necessitat d'alarmar la població sobre la possibilitat que una mutació del virus de la grip aviària permeti la infecció entre humans, aquests especialistes han destacat la urgència per desenvolupar estratègies per afrontar futures amenaces pandèmiques. Trilla, que ha titllat l'H5N1 d'"amenaça emergent", ha dit que "és la millor prevenció possible".

La vacuna que es provarà no conté virus vius i, per tant, no és perillosa. De fet, només conté part de les proteïnes del virus de la soca més letal, l'H5N1, i com a base utilitza un virus que no és patogen. Als voluntaris se'ls administrarà dues dosis de vacuna separades per tres setmanes. A més, se'ls farà quatre visites a les consultes dels hospitals. Els voluntaris s'assignaran a l'atzar a un grup de vacunació de la grip H5N1 o bé a un altre grup de control que s'inocularà el virus de la grip convencional per comprovar si les reaccions locals són similars.

Com que la grip humana provocada per l'H5N1 no existeix, no es pot saber si aquesta vacuna protegeix de la malaltia, però es confia que pot servir per fer-la menys agressiva. D'aquest manera, si finalment la grip aviària s'encomana entre els humans els sistemes sanitaris no es col·lapsaran abans que es pugui tenir una vacuna que funcioni.

Actualment, vuit companyies farmacèutiques investiguen per poder trobar una vacuna contra la grip aviària si finalment arribar a mutar i a afectar els humans.

Anar al contingut