Construcció d'edificis d'habitatges a Girona (ACN/Xavier Pi)
Construcció d'edificis d'habitatges a Girona (ACN/Xavier Pi)

L'euríbor frena, però les hipoteques podrien continuar encarint-se fins a l'estiu de 2024

A qui li toqui revisar ara la hipoteca, ha de tenir en compte que les quotes se li tornaran a apujar

Jordina Molas Salort

L'euríbor ha tancat aquest mes d'octubre al 4,16%, pràcticament com al setembre. Fa cinc mesos que està per sobre del 4%, però ara les pujades són molt lentes. Res a veure amb l'escalada que va començar ara fa un any i mig, quan l'abril del 2022 va tornar a terreny positiu després de sis anys en negatiu. Durant aquest temps, les hipoteques no han parat d'encarir-se i, a molts hipotecats, ja se'ls comencen a acumular dues revisions significativament a l'alça.

Aquest octubre, però, el Banc Central Europeu ha decidit fer una pausa en la pujada dels tipus d'interès, que encara no se sap si serà definitiva, i els experts apunten que això podrien ser bones notícies per als hipotecats. L'euríbor ha tocat sostre? "Possiblement, sí", apunta Bas Fransen, director de mercat de capitals de Caixa d'Enginyers.

A la sala d'analistes d'aquesta entitat, se segueix molt de prop cada decisió del BCE per poder preveure quina evolució pot tenir l'euríbor, afegeix Fransen:

"En els propers mesos, i els primers trimestres de l'any que ve, estarà per sobre del 4%, però més endavant, avançat l'any que ve, creiem que hi haurà una reducció gradual fins al 3,75%."

L'euríbor acostuma a anticipar els moviments dels tipus d'interès i ara estaria avançant aquesta pausa del BCE. Amb tot, pitja el fre amb l'índex molt alt i així sembla que seguirà uns quants mesos més. Però una cosa és que l'euríbor comenci a afluixar i l'altra que els hipotecats notin una treva a l'hora de revisar les hipoteques.

Un edifici en construcció a Barcelona
Un edifici en construcció a Barcelona (ACN/Miquel Vera)

El Banc d'Espanya acaba d'avisar que, almenys fins al juny, un terç de les hipoteques tindran revisions a l'alça de més d'un punt. "Aproximadament d'aquí a mig any, la gran majoria de préstecs s'hauran revisat a tipus màxims. A partir de llavors, ja hi haurà millors notícies pel que fa a les quotes", assegura el director de mercat de capitals de Caixa d'Enginyers.

De totes maneres, a qui li toqui revisar ara la hipoteca, ha de tenir en compte que les quotes se li tornaran a encarir, i aquesta pujada s'acumula a la pujada que ja van tenir l'any passat.

El portal d'internet IAhorro, que fa d'intermediari a l'hora d'aconseguir hipoteques, ha fet un càlcul sobre l'impacte que això pot suposar per a les butxaques: per a una hipoteca a qui li quedin 150.000 euros per pagar, l'any passat se li va encarir més de 200 euros cada quota. I aquest any se li sumaria una pujada d'uns 120 euros al mes.

Pujades importants, però els principals bancs espanyols, que aquests dies han presentat resultats del tercer trimestre, asseguren que no estan fent que la gent deixi de pagar les hipoteques. I per això asseguren que la morositat segueix controlada.

De mitjana, es calcula que, per cada 100.000 euros que quedin per pagar de la hipoteca, les quotes s'apujaran uns 100 euros al mes.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut