La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)
La seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt (Reuters/Heiko Becker)

El BCE manté els tipus d'interès i avisa que continuaran alts mentre calgui

El banc central mantindrà el preu del diner en el 4,5% en un moment en què l'euríbor encara no afluixa

Francesc SerraActualitzat

El Banc Central Europeu trenca una ratxa de deu pujades consecutives dels tipus d'interès, des de l'estiu del 2022, i els deixa en el 4,5%. En el seu comunicat l'organisme avisa que els mantindrà alts el temps que calgui fins que s'aconsegueix controlar la inflació. 

El BCE assegura que pren la mesura per tal que la inflació retorni "de forma substancial" a l'objectiu del 2% i, alhora, pretén evitar comprometre el creixement econòmic.

A banda de la pausa sobre el tipus d'interès bàsic, la resta de tipus que controla el BCE tampoc han patit variacions. Així, el tipus per als préstecs immediats queda fixat en el 4,75%, mentre que el tipus que s'aplica a les entitats per dipositar diners al banc central es manté en el 4%.

En la seva última roda de premsa, el 14 de setembre a Frankfurt, Christine Lagarde ja va donar a entendre que havia arribat el moment d'una pausa.

Aquell dia va apujar els tipus d'interès 0,25 punts i, en el comunicat oficial, va assenyalar que el preu del diner "ha arribat a un nivell que, mantingut durant prou temps, contribuirà a retornar la inflació a l'objectiu". Ara bé, Lagarde també va avisar que això tampoc significa, en cap cas, que es plantegi fer el camí contrari i començar a abaixar els tipus d'interès, almenys fins a l'any que ve.

El consell del BCE es reuneix avui de manera excepcional a Atenes.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde
La presidenta del BCE, Christine Lagarde (Reuters/Yves Herman)

La inflació pot donar una treva

Tot plegat significa, a la pràctica, que el BCE considera que està arribant al límit de les pujades dels tipus d'interès, tenint en compte que l'enduriment del crèdit comença a tenir un efecte directe en l'economia real. És, en part, l'objectiu buscat, perquè el que es pretén és refredar la demanda i, de retruc, els preus. De fet, aquest setembre la inflació de la zona euro ja està en el 4,3%, molt lluny del pic del 10% de l'any passat.

Són uns números que donen arguments a les veus que creuen que el brot d'inflació ja està sota control i reclamen una pausa definitiva en les pujades dels tipus d'interès. Però el BCE insisteix a deixar la porta oberta i no donar res per definitiu, en línia amb el seu discurs oficial, que posa la lluita contra la inflació al davant de tot.

A més, l'increment del preu de petroli i el gas --tot i que lluny dels màxims-- torna a posar pressió sobre els preus dels carburants i l'electricitat, de manera que el brot d'inflació encara no es dona per acabat.

Banderes del BCE i la UE a l'exterior de la seu del Banc Central Europeu a Frankfurt
Banderes del BCE i la UE a l'exterior de la seu del Banc Central Europeu a Frankfurt (Reuters/Wolfgang Rattay)

S'acaba el cicle de pujades

La doctrina del BCE i també de la Reserva Federal nord-americana s'ha anat adaptant als esdeveniments. L'any 2022 van reaccionar al brot d'inflació amb pujades dels tipus d'interès que no es van aturar ni davant de crisis financeres com la del Silicon Valley Bank i Credit Suisse.

A més, l'economia va aguantar més bé del que es preveia i van poder continuar endurint el crèdit. Ara és evident que el cicle s'està esgotant, tenint en compte que els efectes col·laterals de les pujades són obvis i que el cost del deute ho posa cada cop més difícil a famílies, empreses i governs.

Tipus d'interès alts almenys fins a l'estiu del 2024

Davant d'això, els bancs centrals han optat per canviar el discurs: ara ja no es tracta d'apujar els tipus sense aturador, sinó de mantenir-los amunt més temps del que estava previst i aconseguir el mateix efecte.

El missatge oficial és que continuaran amunt més temps del que es preveia fa uns mesos, i molts analistes calculen que el BCE no els començarà a abaixar fins a l'estiu del 2024. Anticipant-ho, l'euríbor continua a l'alça, i la mitjana d'aquest octubre ja està en el 4,175%.

En paral·lel, els interessos del deute públic també pugen, i en el cas del deute nord-americà està en màxims des de la crisi financera del 2008. El bo espanyol a 10 anys es paga al 4% d'interessos, el màxim de l'última dècada.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesBanc Central EuropeuIPC
Anar al contingut