Eva García Sáenz de Urturi en rebre el Premi Planeta 2020 (Efe/Andreu Dalmau)
Eva García Sáenz de Urturi en rebre el Premi Planeta 2020 (Efe/Andreu Dalmau)

L'escriptora basca Eva García Sáenz de Urturi guanya el Planeta amb un thriller medieval

La periodista catalana Sandra Barneda, finalista en una edició amb un total protagonisme femení

RedaccióActualitzat

El jurat del Premi Planeta ha proclamat la novel·la "Aquitania", de l'escriptora basca Eva García Sáenz de Urturi, guanyadora de la 69 edició del guardó. La finalista ha estat la periodista catalana Sandra Barneda, amb "Un océano para llegar a ti".

 



García Sáenz de Urturi s'ha emportat el Planeta amb un thriller medieval, "un homenatge a 'El nom de la rosa'", ha dit, "i és un 'Joc de trons' fundacional del que més tard es dirà Europa".

Ha dedicat el premi a les 33.000 víctimes de la Covid, i ha assegurat que "el món de la cultura sobreviurà a aquesta pandèmia, ens explicarà aquesta pandèmia i farà el que sempre fa, tirar endavant".

La flamant guanyadora del Premi Planeta va publicar la seva primera novel·la "La saga de los longevos" el 2012. La segona entrega de la saga va arribar al cap de dos anys amb el títol "Los hijos de Adán". El 2016 va publicar "El silencio de la ciudad blanca", que va ser adaptada al cinema. Després va arribar a les llibreries "Los ritos del agua" i "Los señores del tiempo".

Sandra Barneda

Sandra Barneda basa la novel·la que ha quedat finalista en una complicada relació pare-filla. No ha estat present a l'acte del Planeta, però ha parlat per vídeoconferència de la seva obra. "És una novel·la a la vulnerabilitat, de la que tan ens amaguem", ha explicat, "És una novel·la que abraça les ferides de la vida". Barneda ha publicat anteriorment "Las hijas del agua" i "Hablaran de nosotras".

La cerimònia d'entrega del Planeta s'ha fet al Palau de la Música amb estrictes mesures sanitàries. A diferència del tradicional sopar multitudinari d'altres anys, ha estat un format més íntim i auster a causa de la pandèmia de coronavirus. L'acte ha començat amb un record a l'escriptor Carlos Ruiz Zafón, mort aquest any.

El premi està dotat amb 601.000 euros per a l'obra guanyadora i 150.250 per a la finalista.

En total s'hi han presentat 582 originals d'entre els quals el jurat n'ha triat deu com a finalistes.

El jurat d'aquest 2020 el formaven José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, com a secretaria amb vot.

L'editorial Planeta va crear el premi el 1952 per a obres originals escrites en llengua castellana. Després del Premi Nobel de Literatura, és el més ben dotat econòmicament al món. La cita d'entrega és repeteix cada any, el 15 d'octubre, a Barcelona.

L'any passat, l'obra premiada va ser "Terra Alta", de Javier Cercas, i la finalista, "Alegria", de Manuel Vilas.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut