L'executiu espanyol ja ha anunciat que la desescalada serà lenta, complexa i gradual (Europa Press / Matthias Oesterle)
L'executiu espanyol ja ha anunciat que la desescalada serà lenta, complexa i gradual (Europa Press / Matthias Oesterle)

Les condicions del govern espanyol per a una desescalada territorial del confinament

El govern espanyol fixa les condicions per una desescalada del confinament per territoris: l'R0 ha de mantenir-se per sota de l'1 durant 15 dies seguits i han d'estar lliures la meitat de les UCIs per a altres patologies

Actualitzat

L'executiu espanyol comença a perfilar aquest divendres amb les comunitats autònomes el pla de desescalada gradual per sortir del confinament dictat per l'estat d'alarma. El govern de Pedro Sánchez ja ha anunciat que la desescalada serà lenta, complexa i gradual i que fins i tot podria haver-hi diferències en les mesures a aplicar dins d'una mateixa comunitat autònoma.

El govern espanyol ha compartit aquesta tarda els plans amb les comunitats autònomes. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha estat molt crítica amb el pla de la Moncloa. Assegura que només demana dades a les comunitats i no té en compte les seves aportacions. Vergés ha afirmat que la Generalitat "no és una gestor" i que "no traspassarà  la responsabilitat del desconfinament" tot i que no ha concretat com reaccionaran si el govern espanyol no canvia.

"Les decisions seran territorialitzades o no seran. Aquest estat d'alarma no funciona ni funcionarà. Aquesta improvisació fa mal a la ciutadania"
 

L'estat relega les comunitats autònomes

Illa ha dit que ara les comunitats autònomes "tindran un paper molt important" però que serà el govern espanyol qui fixarà els criteris i els marcadors de la desescalada i la transició cap a "la nova normalitat".

"Sempre és bo que les diferents administracions facin propostes i plantegin com es podria abordar aquesta nova normalitat, però serà el govern el que fixarà un marc d'actuació."

El ministre ha reiterat també que la voluntat en aquesta nova etapa és aplicar-la de manera "asimètrica" i "no necessàriament per comunitats autònomes".


Els quatres indicadors

Un dels indicadors que seran clau per decidir les mesures de desconfinament serà l'anomenada taxa R0, que mesura la velocitat de contagi o a quantes persones contagia, de mitjana, cada persona infectada. Els experts diuen que, per anar bé, la taxa s'ha de mantenir per sota d'1 durant, com a mínim, 15 dies.

Al consell interterritorial s'estudiaran els marcadors sanitaris que serviran d'índex per determinar l'inici de la tornada a la normalitat al llarg del maig. Serà el Ministeri de Sanitat qui marcarà els criteris comuns que s'hauran de complir per gestionar la desescalada.

Segons el ministre de Sanitat, Salvador Illa, les dades dels últims dies indiquen que ja hi ha més persones que han superat la malaltia que nous contagiats i ha afirmat que "aquesta vegada sí que estem doblegant la corba". Segons Illa, hi haurà quatre categories per avaluar la situació territorial de cara a la desescalada:

"Les quatre categories que nosaltres proposarem seran el nivell de capacitats assistencials preparades, els criteris d'epidemiologia, tots els mecanismes d'identificació precoç, el tractament de nous casos que puguin sorgir i també altres mesures que hem de prendre per evitar nous contagis."

En el disseny de la desescalada es tindrà en compte l'estudi de seroprevalença, que permetrà obtenir un mapa sobre l'evolució del coronavirus. La setmana que ve es començaran a fer proves a 30.000 famílies escollides a l'atzar. A partir d'aquests resultats i de les dades de nous contagis, el govern espanyol no descarta que en aquest camí a la tornada a la normalitat també es puguin fer passos enrere. 


R0 inferior a 1 durant més de 15 dies

El desconfinament gradual només començarà quan una zona tingui una taxa de contagi per sota de l'1 durant almenys dues setmanes seguides. És a dir, que cada afectat només contagiï una sola persona. Hi ha tretze comunitats que ja compleixen aquest criteri. En aquest grup no hi són ni Catalunya ni Madrid.

A Catalunya, al principi de l'epidèmia aquesta taxa va arribar a ser del 16%. Però ja fa unes setmanes que està estabilitzada al voltant de l'1. De fet, va aconseguir mantenir-se durant 12 dies per sota d'1, però després va tornar a remuntar lleugerament. Actualment l'R0 a Catalunyà és del 0,78.

Dijous es van diagnosticar uns 750 casos nous i el total ja s'acosta a 47.000. Es van donar més d'un miler d'altes hospitalàries, que ja freguen les 26.000. Als hospitals hi va haver 106 morts, amb un total de 5.396 i, si se sumen les defuncions que notifiquen les funeràries, que inclouen les persones que han mort a les residències de gent gran o a casa, arriben a 9.186.

I és que la situació no és homogènia al conjunt de comunitats, ni entre la península i les illes. Per exemple, a l'illa de la Gomera no hi ha cap cas de coronavirus des de fa dies. Per aquesta raó, el govern canari planteja que la població pugui sortir en dies parells o imparells depenent del domicili o que els nens surtin a la tarda i la gent gran al matí.

Les xifres de les Balears també permeten ser optimistes, igual que les de Múrcia i Astúries. Són situacions diverses que posaran sobre la taula els governs autonòmics en la conferència de presidents d'aquest diumenge.

Capacitat assistencial

A més de l'índex de nous contagis que marca l'R0, un segon paràmetre serà la capacitat assistencial. L'objectiu és tenir sota control el sistema sanitari per poder preveure i gestionar millor qualsevol repunt de la pandèmia.

Seguint aquest criteri, els llits a les unitats de cures intensives hauran d'estar lliures al 50% per atendre altres tipus de malalties que no siguin la Covid-19. A més, la taxa d'hospitalització per coronavirus no haurà de superar el 30% i la taxa de nous casos diagnosticats al dia no podrà superar el miler per cada cent mil habitants.

A Catalunya el nombre de pacients ingressats a les UCIs baixa per primera vegada del miler des del 26 de març:

Pacients ingressats per coronavirus a les UCIs als hospitals de Catalunya
Pacients ingressats per coronavirus a les UCIs als hospitals de Catalunya

Segons el criteri de capacitat assistencial, Madrid ja compliria la ràtio d'UCIs disponibles i estaria a prop d'assolir el percentatge màxim d'hospitalització per coronavirus.

Per començar a valorar la desescalada, el govern de Pedro Sánchez volia tenir un macroestudi amb les dades epidemiològiques de 60.000 persones, però aquest estudi encara trigarà setmanes a estar acabat perquè no es començaran a recollir dades fins dilluns que ve. El ministre de Sanitat ha negat qualsevol retard en la realització d'aquest macroestudi:

"No hi ha cap retard en cap estudi. Hi ha un estudi molt ambiciós que començarà la setmana que ve. Espanya és un dels països amb un nombre més elevat d'estudis clínics. I hi ha diversos projectes de desenvolupament de vacunes, dos d'ells en un estadi bastant avançat."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut