El jutge considera que la companyia aèria no podia fer res per aturar els policies i infermeres que van vexar les passatgeres (Wikimedia Commons)

Les cinc dones sotmeses a polèmics exàmens vaginals a l'aeroport de Doha perden la demanda

Es tracta de cinc australianes a qui van fer baixar de l'avió i van sotmetre a un examen vaginal a peu de pista perquè algú havia abandonat un nadó i les autoritats en buscaven la mare

RedaccióActualitzat

Cinc dones australianes que van ser sotmeses a una revisió vaginal a l'aeroport de Doha fa quatre anys han perdut la demanda contra Qatar Airways, la companyia amb la qual anaven a volar cap a Austràlia quan les van fer baixar de l'avió per examinar-les, sense el seu consentiment, per saber si alguna acabava de parir.

Els fets van passar el 2 d'octubre del 2020, quan es va trobar un nadó en una paperera de l'aeroport de Doha. Les autoritats van començar a buscar la mare per totes les instal·lacions fins al punt d'obligar divuit passatgeres joves a baixar d'un avió amb destinació a Sydney on havien embarcat, per examinar-les a peu de pista per saber si alguna d'elles acabava de donar a llum. Fins que no les van haver reconegut totes no les van deixar marxar.

Tretze de les divuit afectades eren australianes, cinc de les quals van portar a judici la companyia per no haver-les protegit de ser vexades. Les demandants van presentar una reclamació al Tribunal Federal d'Austràlia el 2021 per presumpte contacte físic il·legal i retenció forçosa. Demanaven una indemnització pels problemes de salut mental que els va provocar l'incident --com depressió i trastorn d'estrès posttraumàtic-- i un canvi en els protocols d'actuació de la companyia per garantir que un fet així no es torni a repetir.

 

Què argumenta la sentència

La justícia australiana, però, no els ha donat la raó i ha rebutjat la demanda en virtut d'un tractat multilateral --la Convenció de Montreal-- que limita les responsabilitats de les companyies aèries en casos de lesions o mort dels passatgers. El jutge considera, a més, que el personal de l'aerolínia no podia fer res davant les accions de la policia de Qatar que es van endur les dones de l'avió ni davant les infermeres que les van examinar dins d'unes ambulàncies, a peu de pista.

El magistrat tampoc accepta cap demanda contra el regulador d'aviació de Qatar, a qui considera "immune" a la persecució estrangera i només els deixa una porta oberta: denunciar contra una filial de Qatar Airlines anomenada Matar, que està contractada per gestionar l'aeroport internacional Hamad de Doha. Són els únics, alerta el jutge del cas, amb un deure de tenir cura dels passatgers, però no van impedir els escorcolls invasius a les dones, a qui no es va informar de què estava passant ni tampoc van donar el seu consentiment a l'examen.

La polèmica revisió vaginal a les passatgeres va provocar una onada d'indignació pública que va obligar a reaccionar a les autoritats qatarianes. El govern de Qatar va demanar disculpes "pel tracte inacceptable a les passatgeres" i el fiscal públic de Doha va presentar càrrecs penals contra els treballadors de l'aeroport que les van obligar a baixar de l'avió i les van fer examinar sense el seu consentiment.

Després de l'incident, es va fer públic que s'havia localitzat i detingut la mare del nadó abandonat.

 

ARXIVAT A:
JudicialFeminismeDrets humansAustràlia
Anar al contingut