Entre les dones examinades a l'aeroport, n'hi ha tretze d'australianes

Polèmics exàmens vaginals en un aeroport de Qatar per trobar la mare d'un nadó abandonat

Després de les protestes internacionals, el govern anuncia que portarà a la Fiscalia els responsables d'ordenar exàmens ginecològics a les dones que hi havia a l'aeroport de Doha

Actualitzat

Els fets, que es remunten al 2 d'octubre, van saltar a la llum pública arran de la denúncia d'una dona australiana que va explicar que s'havia sentit humiliada perquè l'havien obligat a sotmetre's a un examen ginecològic a l'aeroport de Doha. Els primers a parlar-ne, aquesta setmana, van ser la cadena australiana Channel 7 i el diari The New York Post.

Diverses dones, tretze de les quals australianes, van haver de sortir dels avions en què havien de viajar per passar un registre per indicació de les autoritats.

Les forces de seguretat van decidir buscar d'aquesta manera la mare d'un nen acabat de néixer que es va trobar abandonat a uns lavabos de l'aeroport.

 

Incident diplomàtic

El govern australià va protestar contra el tracte que es va donar a les dones. La cap de la diplomàcia australiana, Marise Payne, va explicar dimecres al Parlament que les dones "a bord de deu avions en total" havien estat sotmeses a exàmens ginecològics forçats, una situació que va qualificar de "greument inquietant" i "grollera".

Canberra també s'ha posat en contacte amb altres països per expressar la seva protesta davant d'aquests abusos, tot i que no ha dit quins per mantenir en secret la identitat de les dones.

El govern de Qatar tem que l'escàndol perjudiqui la imatge de l'emirat que, el 2022, serà el primer país àrab a organitzar la Copa Mundial de futbol.

 

Investigació oberta

Després de veure l'enrenou que hi havia, el govern de Qatar ha afrontat el cas, ha demanat disculpes i ha lamentat "la violació de les llibertats individuals", en un comunicat:

"Fins i tot encara que l'objectiu d'aquests exàmens, que es van decidir davant la urgència, fos evitar la fugida dels autors d'un crim horrible, l'estat de Qatar lamenta el sofriment o la violació de les llibertats individuals que aquesta acció pot haver causat a les viatgeres."

 

El primer ministre de Qatar, Jhaled ben Khalifa al-Thani, ha assegurat que es farà una investigació "completa i transparent", amb resultats que "es compartiran amb els nostres aliats internacionals", i que els responsables n'hauran de respondre davant de la Fiscalia.

En un tuit, ha qualificat d'"inacceptable el tracte a les passatgeres de l'aeroport internacional de Hamad ", ha afegit que el que ha passat "no representa les lleis i els valors de Qatar" i que prendran mesures perquè no torni a passar.

 

 

El govern de Doha també ha assegurat que Qatar es "compromet a garantir la seguretat i la comoditat de tots els passatgers que transitin pel país".

Segons el govern qatarià, el nadó és en un hospital de la capital, Doha, en bon estat de salut.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut