L'avanç ucraïnès fa accelerar els referèndums per unir el Donbass a Rússia

Seran del 23 al 27 de setembre a Donetsk i Lugansk i ja tenen l'aval del govern rus, mentre que la UE s'hi oposa "fermament"

RedaccióActualitzat

Les autoritats prorusses del Donbass, a l'est d'Ucraïna, volen fer referèndums exprés per annexionar-se a Rússia.

És la resposta a la contraofensiva de les tropes ucraïneses, que han recuperat zones ocupades i continuen avançant cap a Lugansk.

Això ha provocat el neguit i la precipitació dels separatistes prorussos del Donbass, que volien celebrar un referèndum el 4 de novembre.

Finalment serà del 23 al 27 de setembre i tindrà lloc a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, que Putin va reconèixer abans de la invasió d'Ucraïna.

Denís Puixilin, que és el cap de l'autoproclamada República de Donetsk, assegura que fa anys que ho esperen:

"Hem estat esperant aquest referèndum per tornar a la Federació Russa, tornar a casa després de vuit anys. El referèndum ens dona seguretat, perquè la situació ha canviat". 

També s'hi han afegit les autoritats militars de les regions ocupades de Kherson i Zaporíjia. Si es fa efectiva la integració d'aquests territoris a la Federació Russa, el moviment representaria una escalada del conflicte.

Ara Moscou podria dir que defensa els seus territoris de l'ofensiva ucraïnesa. El Kremlin no ha dubtat a expressar el seu suport a aquesta iniciativa per boca del ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov:

"Des de l'inici de l'operació militar especial, i fins i tot abans, hem dit que la població dels respectius territoris hauria de decidir el seu futur".

Fins al Donass s'hi ha desplaçat el periodista de TV3 Manel Alias, que ha demanat a la població què opina d'aquests referèndums exprés per integrar-se a Rússia amb el vistiplau de Moscou.

Són pobles i ciutats mig buides on gairebé tothom coincideix que aquest és el pitjor moment des que estan en guerra el 2014:

 

El primer dels líders europeus que ha reaccionat a l'anunci dels referèndums ha estat el canceller alemany Olaf Scholz. Ho ha qualificat d'"intent d'agressió imperialista" camuflat amb les urnes.

En nom de la Unió Europea, Josep Borrell ha condemnat "enèrgicament" els plans de Rússia i ha avançat que no reconeixeran els resultats de les votacions.

"Rússia, els seus líders polítics i tots els implicats en aquests 'referèndums' i altres violacions del dret internacional a Ucraïna seran responsables, i es consideraran noves mesures restrictives contra Rússia", ha assegurat, alhora que considera que els referèndums no es poden considerar com la lliure expressió de la voluntat popular en aquestes regions.

L'any 2014 Rússia es va annexionar la península de Crimea amb un referèndum sense reconeixement internacional. Ara Zelenski adverteix que si Moscou s'annexiona més territori es tancaran les portes a la negociació.

Mentrestant, el Kremlin es prepara per a una escalada bèl·lica a Ucraïna. Aquest dimarts el president Vladímir Putin s'ha reunit amb els magnats de la indústria de defensa per encoratjar-los a millorar la producció d'armes:

Hem d'incrementar la capacitat de producció en el mínim temps possible, maximitzar la càrrega dels equips, optimitzar els cicles tecnològics i, sense comprometre la qualitat, reduir el temps de producció.

La Duma també ha aprovat l'enduriment de les penes per deserció en temps de guerra, amb condemnes de fins a deu anys de presó.

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut