L'exèrcit ucraïnès avança gairebé sense oposició al nord-est i agafa Rússia a contrapeu

Rússia respon bombardejant centrals elèctriques i deixant milions de persones sense llum

RedaccióActualitzat

Quan s'han complert ja 200 dies de conflicte, no sembla que la guerra a Ucraïna tingui un final pròxim. Mentre que les forces ucraïneses continuen recuperant terreny a l'est, en la contraofensiva més exitosa des de l'inici dels atacs russos, l'exèrcit de Putin ha respost a la pèrdua de territori amb bombardejos contra les zones que han estat reconquerides els últims dies.

Tancs abandonats pels soldats russos a la regió de Khàrkiv (exèrcit ucraïnès via Reuters)

Segons el comandant en cap de les tropes ucraïneses, Valeri Zaluzhni, els seus soldats continuen "alliberant els territoris ocupats per Rússia", i a la zona de Khàrkiv, la segona ciutat del país, assegura que ja estan avançant cap al sud, cap a l'est i també cap al nord, "situant-se a tan sols 50 quilòmetres de la frontera estatal".

Aquesta és l'evolució de les zones recuperades pels ucraïnesos a l'est del país, en els últims 12 dies:

Zaluzhni ha dit que ara el seu exèrcit es prepara per continuar amb l'ofensiva. Els ucraïnesos parlen d'haver "alliberat" unes 50 poblacions, inclosa l'estratègica ciutat d'Izium i uns 3.000 quilòmetres quadrats, una extensió semblant a l'illa de Mallorca.

També asseguren haver recuperat 500 quilòmetres quadrats de territori al sud del país.

Soldats ucraïnesos després de recuperar la ciutat de Vasilenkov, a la regió de Khàrkiv (exèrcit ucraïnès via Reuters)

Zelenski preveu una ràpida desocupació

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat a Europa i a la comunitat internacional "més armes" per poder culminar -ha dit- una "ràpida desocupació" del país aquest hivern.

"L'enemic segueix patint pèrdues, després de quedar-se sense mitjans de suport i entrar en estat de pànic."


La resposta russa

Mentrestant, el Ministeri de Defensa rus ha reconegut que s'ha vist obligat a retirar-se de diferents localitats que tenia controlades a la regió de Khàrkiv, tot i que els últims dies ho havia intentat maquillar parlant de "reagrupament" de les seves forces.

El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha assegurat que "l'operació militar continua i continuarà fins que s'assoleixin els objectius que van ser inicialment fixats".

Una de les centrals elèctriques atacades pels míssils russos, a Khàrkiv (Vyacheslav Madiyevskyy/Reuters)

El Kremlin parla d'atacs amb míssils d'alta precisió contra posicions militars ucraïneses a l'est, centre i sud del país, inclosa la zona de Khàrkiv. Aquesta mateixa matinada s'haurien bombardejat diverses centrals elèctriques ucraïneses, que han deixat milions de persones sense electricitat a l'est d'Ucraïna.


Ofensiva amb importants implicacions

Però tant fonts britàniques com dels Estats Units asseguren que, de moment, la contraofensiva ucraïnesa a Khàrkiv està derrotant les forces russes i col·lapsant l'eix nord del Donbass prorús.

El nord-americà Intitut d'Estudis de la Guerra (ISW) i també els serveis d'intel·ligència britànics parlen d'importants guanys territorials ucraïnesos en els últims dies i d'una retirada descontrolada i una fugida a correcuita dels russos.


Llançament d'octavetes amb instruccions "per rendir-se"

Aquest dilluns també s'ha sabut que Ucraïna està "disparant" octavetes amb instruccions perquè els soldats russos i els seus col·laboradors a l'est del país sàpiguen com han de rendir-se.

L'octaveta llançada a les zones que l'exèrcit ucraïnès pretén recuperar (Facebook/Ministeri de Defensa ucraïnès)

Els papers volants detallen els passos a seguir: 1) Llençar l'arma 2) Quedar-se quiet i dret 3) Aixecar les mans, bandera blanca optativa 4) Cridar fort: "Em rendeixo!".

Tot plegat ho expliquen en un vídeo que han penjat a les xarxes:

Les octavetes, que incorporen dos números de telèfon on trucar, també tenen missatges com "els russos t'estan utilitzant com a carn de canó", "la teva vida no significa res per a ells", o "necessites la teva família".

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut