Ucraïna proposa un nou estatus de neutralitat a Rússia

Ucraïna ha proposat a Rússia un nou estatus de neutralitat com a manera d'aconseguir una convivència pacífica amb Rússia.

A les converses que han tingut lloc a la ciutat turca d'Istanbul, la delegació ucraïnesa ha posat sobre la taula un nou estatus de neutralitat que tindria Turquia com un dels principals garants.

Països com Israel, Polònia i el Canadà també formarien part d'aquest nou sistema, que abans d'acordar-se amb Rússia hauria de ser sotmès a referèndum a Ucraïna.

Integrants de la delegació ucraïnesa a Istanbul, aquest dimarts (Reuters/Ukrainian Presidential Press Service)

El negociador ucraïnès que ha comparegut després d'aquesta ronda de negociacions, la segona en territori turc, també ha remarcat que la pau a tot el territori ucraïnès és condició necessària per tancar qualsevol acord amb Rússia.

La delegació ucraïnesa també ha proposat, segons aquest negociador, mantenir consultes sobre l'estatus de la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014, durant els pròxims quinze anys.

Considera, d'altra banda, que el desenvolupament de les converses entre Rússia i Ucraïna ha arribat fins al punt de fer possible una trobada cara a cara entre els presidents ucraïnès i rus, Volodímir Zelenski i Vladímir Putin.

Anar al contingut