Helena Jubany treballant com a periodista
Ara fa 15 anys de la mort d'Helena Jubany
Sabadell

Demanen reobrir el cas de l'assassinat d'Helena Jubany, 15 anys després

La família d'una de les acusades, Montserrat Careta, que es va suïcidar a la presó, vol que es reobri el cas abans que el delicte prescrigui

RedaccióActualitzat

Ara fa 15 anys de la mort d'Helena Jubany, una jove bibliotecària que va aparèixer morta en un solar de Sabadell. Una de les acusades, Montse Careta, es va suïcidar a la presó, i sempre va assegurar que ella no hi tenia res a veure. Les famílies de totes dues, víctima i acusada, sempre han defensat que la Policia no va arribar fins al final de la investigació.

Helena Jubany era periodista i tenia 27 anys. Havia fet col·laboracions a la Televisió de Mataró, era una gran aficionada a la literatura, va ser llibretera i va treballar de bibliotecària a Sentmenat. El seu malson va començar el 17 de setembre del 2001, quan es va trobar a la porta de casa un anònim amb una orxata i una pasta. Tres setmanes després va rebre un altre anònim i un suc de taronja amb un potent somnífer a dins que ella es va beure. El 30 de novembre, la seva família hi va perdre el contacte, i tres dies després va aparèixer morta al pati interior d'un edifici de Sabadell. Estava despullada, tenia cremades i restes de droga a l'organisme.

En aquell edifici hi vivia Montse Careta, una mestra de 34 anys que coneixia Helena Jubany d'haver-hi coincidit a la Unió Excursionista de Sabadell. La Policia Nacional la va detenir dos mesos després com a imputada en el crim. Juntament amb ella, el jutge també va imputar el seu company d'aleshores i una amiga. Cinc mesos després que la tanquessin a Wad-Ras, i després de repetir mil cops que era innocent, Montse Careta es va suïcidar.

A casa seva hi van trobar una capsa de les pastilles de les que hauria pres la víctima i la capsa buida dels llumins amb què l'haurien cremat. L'entorn de Montse Careta creu que algú ho va maquinar tot per inculpar-la, i sobretot pensen que la investigació va tenir moltes deficiències i que se la va culpar sense proves concloents. També expliquen que no es va registrar el pis de la Montse fins als 2 mesos, ni es van agafar empremtes dactilars del cotxe de la víctima, entre d'altres irregularitats.

El programa "Els matins" ha parlat amb Imma Careta, que denuncia irregularitats en la investigació i demana que es reobri el cas abans que el delicte prescrigui, d'aquí a 5 anys si és determina que va ser un homicidi, o d'aquí a 15 si és determina que va ser un assassinat. També han parlat amb Anna Prats i Yago García, dos estudiants de Periodisme que estan treballant des del setembre en un treball de final de grau sobre l'assassinat d'Helena Jubany, i tenen la intenció de publicar la seva investigació en un llibre.

 

Anar al contingut