Els condemnats per l'1-O, al banc dels acusats durant el judici del procés
Els condemnats per l'1-O, al banc dels acusats durant el judici del procés (EFE)

L'Advocacia de l'Estat demana que es rebaixi a la meitat la inhabilitació dels líders de l'1-O

L'Advocacia de l'Estat s'ha desmarcat de la Fiscalia, que no creu que la reforma del Codi Penal hagi de reduir les condemnes d'inhabilitació imposades en el judici de l'1-O

RedaccióActualitzat

L'Advocacia de l'Estat demana al Tribunal Suprem que rebaixi la inhabilitació d'Oriol Junqueras de 13 a 7 anys perquè considera que s'emmarca dins del nou delicte de malversació que preveu la reforma del Codi Penal.

En un escrit de 39 pàgines al qual ha tingut accés TV3, l'Advocacia de l'Estat considera que s'ha de rebaixar la pena d'Oriol Junqueras perquè, diu, el delicte de sedició ha quedat derogat i, per tant, en substitució, se li ha d'atorgar un delicte de desordres públics agreujats, que es castiga amb una pena de fins a 5 anys de presó i 8 anys d'inhabilitació. També li aplica la modalitat atenuada de la malversació, ja que es considera que no hi ha ànim de lucre en les despeses de l'1-0. Aquest tipus de delicte preveu fins a 4 anys de presó i 6 d'inhabilitació. Els serveis jurídics del govern espanyol veuen que per cometre un delicte s'ha de cometre l'altre i demanen una pena de 7 anys d'inhabilitació, 5 anys menys que l'actual.

Pel que a la resta de condemnats, també considera pertinent les rebaixes pels mateixos motius i sol·licita que per als que eren membres del govern, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, la inhabilitació se'ls redueixi a 6 anys i 9 mesos.

A Joaquim Forn i Josep Rull considera que s'hauria de rebaixar a 6 anys i 3 mesos, i la de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a 6 anys i mig

Pel que fa a Jordi Sánchez i a Jordi Cuixart, l'Advocacia de l'Estat demana al Tribunal Suprem que rebaixi la inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic a 4 anys.

L'Advocacia de l'Estat defensa una rebaixa substancial de les penes (CCMA)

L'Advocacia de l'Estat s'ha desmarcat de la Fiscalia que no creu que la reforma del delicte de malversació hagi de reduir les condemnes d'inhabilitació imposades en el judici del procés.

El Tribunal Suprem ha instat les parts a pronunciar-se i, de fet, aquesta setmana les defenses dels dirigents d'ERC han demanat quedar lliures de responsabilitats penals. Tot i això, serà el tribunal presidit pel magistrat Manuel Marchena el que decideixi finalment com queda la sentència.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasCarme ForcadellDolors BassaJordi TurullJosep RullRaül RomevaJoaquim FornJudici procés
Anar al contingut