L'abstenció guanya les primeres eleccions a Hong Kong sota la llei electoral xinesa
Només un 30% de participació en les eleccions per a "patriotes" (Reuters/Lam Yik)

L'abstenció guanya les primeres eleccions a Hong Kong sota la llei electoral xinesa

La llei filtra els candidats i deixa sense oportunitats l'oposició democràtica en les anomenades "eleccions dels patriotes", on només es poden triar 20 dels 90 diputats del Parlament

Actualitzat

Una abstenció històrica del 70% és la protagonista de les eleccions legislatives a Hong Kong, les primeres sota la nova llei electoral xinesa dissenyada perquè guanyessin els candidats anomenats "patriotes", al servei del govern de Pequín. La norma deixa sense oportunitats l'oposició democràtica, la majoria de diputats i polítics demòcrates que seien al Parlament local en l'última legislatura són a la presó o a l'exili per la llei de seguretat nacional.  

La llei fa gairebé impossible presentar candidatures alternatives a les del govern xinès, per exercir cap forma de bloqueig parlamentari. Dels 90 escons, 40 són escollits a dit, 30 són escollits pel sector comercial i financer i només 20 estan triats pel vot universal. 

La cap de l'executiu de Hong Kong, la mà de Pequín al territori autònom, Carrie Lam, valorava el filtre de candidats. Un comitè que descarta els que Pequín no considera prou patriotes.

"He establert objectius molt clars per a aquestes eleccions al Consell Legislatiu. Un és assegurar que Hong Kong està adminitsrat per patriotes, i crec que aquest objectu s'ha aconseguit a través del comitè de selecció dels candidats."

El govern de Carrie Lam havia multiplicat les mesures per combatre l'abstenció amb anuncis, missatges al mòbil i transport gratuït, i tot i que es podia votar en blanc, incitar a fer-ho o boicotejar els comicis és delicte.

Tímides mostres d'oposició als carrers per les eleccions

Amb tot, Carrie Lam ja es va avançar fa dies a la baixa participació dient que podia significar que la ciutadania no necessitava anar a votar perquè tot anava bé i no calia canviar res.

Amb el vot només del 30% de l'electorat, Hong Kong certifica la devaluació del seu sistema democràtic i el desmantellament de l'oposició demòcrata, motor de les protestes prodemocràtiques del 2019

ARXIVAT A:
EleccionsXinaHong Kong
Anar al contingut