Molins de vent a la ciutat xinesa de Yumen, a la província de Gansu (Reuters/Carlos Garcia Rawlins)
Molins de vent a la ciutat xinesa de Yumen, a la província de Gansu (Reuters/Carlos Garcia Rawlins)

COP26: pacte sorpresa de la Xina i els EUA per reduir emissions però sense concrecions

Dos dies abans del final de la COP26, es comprometen a treballar, amb el 2030 com a referència, per evitar els "efectes catastròfics" de l'escalfament global

RedaccióActualitzat

La Xina i els Estats Units han aportat un punt d'esperança aquest dimecres a la cimera del clima de Glasgow. Dos dies abans que acabi la COP26 i després de les crítiques a l'esborrany del document final, les dues potències han anunciat per sorpresa un acord inèdit per aconseguir els objectius marcats en els Acords de París.

Pequín i Washington es comprometen a "reforçar les accions climàtiques" aquesta mateixa dècada per limitar l'augment de temperatura a 1,5ºC. Tots dos països també han acordat cooperar per reduir les emissions de metà en els sectors del transport, la indústria i l'energia.

L'anunci arriba després d'una trentena de trobades entre els equips negociadors dels dos països. A l'espera de saber amb detall com es concretarà el pacte, la Xina (primer emissor de CO2 del planeta) i els Estats Units (el segon) manifesten la intenció de cooperar en polítiques per integrar "una alta proporció d'energia renovable". En aquest sentit, assenyalen l'energia solar i "altres solucions d'energies netes", a més d'"estàndards d'eficiència energètica".

L'acord assenyala que els Estats Units mantindran l'objectiu d'"assolir una electricitat 100% lliure de carboni el 2035", mentre que la Xina farà "tot el possible" per reduir "gradualment el consum de carbó".

Xemeneies traient fum en una planta d'energia a Xangai
Xemeneies traient fum en una planta d'energia a Xangai (Reuters/Aly Song)


"Urgència i gravetat de la crisi climàtica"

La declaració de tots dos països reconeix que hi ha una "bretxa entre els esforços actuals i els objectius" de l'Acord de París d'evitar que les temperatures a finals de segle pugin més de 2 ºC i intentar limitar la pujada a 1,5 ºC.

En el text admeten "la urgència i gravetat de la crisi climàtica" i es comprometen "de manera individual, conjunta i amb altres països durant aquesta dècada decisiva, d'acord amb les diferents circumstàncies nacionals", a treballar per evitar els "efectes catastròfics" de l'escalfament global.

Amb aquest objectiu, cooperaran en "marcs reguladors i estàndards ambientals" de cara a 2030 i a desenvolupar "polítiques per fomentar la descarbonització i l'electrificació", així com a potenciar "l'economia circular", el "disseny ecològic i l'ús de recursos renovables", a més de desplegar tecnologies de captura i emmagatzematge de CO2.

Per últim, les dues potències donen suport a "un resultat ambiciós, equilibrat i inclusiu sobre mitigació, adaptació i suport" a la COP26, que enviï "un senyal clar" a les parts signants de l'Acord de París.

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut