Xemeneies i fumeres en una vista general d'una refineria russa
Refineria de l'empresa Gazprom a Omsk, Rússia (Reuters/Alexey Malgavko)

A dos dies d'acabar la COP26 "l'esborrany no diu res que no sabéssim abans"

El document urgeix a augmentar l'ambició en els compromisos en "mitigació, adaptació i finançament" per fer front a la crisi climàtica, però sense concretar terminis ni mitjans

Xavier DuranActualitzat

L'esborrany de les propostes a adoptar a la COP26 que es fa a Glasgow urgeix a enfortir les mesures per reduir les emissions el 2030, però només fa un esment als combustibles fòssils i, segons grups ecologistes, no diu res que no se sabés abans de la conferència.

Són les dues cares de l'esborrany fet públic aquest dimecres, que, en el primer apartat, expressa alarma i preocupació perquè les activitats humanes ja han causat un augment d'1,1 graus, cosa que ja està provocant efectes a tot el món.

I també posa èmfasi en la urgència d'augmentar l'ambició en els compromisos en "mitigació, adaptació i finançament en aquesta dècada crítica per abordar els buits en la implementació dels objectius a llarg termini de l'Acord de París".

L'esborrany s'ha publicat l'endemà que un informe de Climate Action Tracker digués que els compromisos anunciats fins al moment es queden molt curts per limitar l'escalfament a 1,5ºC:

"Glasgow té una bretxa de credibilitat entre el que diu i el que es fa: si tots els governs aconseguissin els seus objectius per al 2030, tindríem 2,4ºC d'escalfament el 2100. Però ara mateix, les polítiques actuals el situen a 2,7ºC."

En l'apartat IV, sobre mitigació, l'esborrany de l'acord de la COP26 referma el compromís de l'Acord de París de mantenir l'augment de temperatura per sota del 2°C respecte als nivells preindustrials i a seguir fent esforços perquè no superi els 1,5°C.

L'esborrany reconeix que l'impacte d'aquest mig grau és molt important i que això requereix més esforços, com ara reduccions ràpides, profundes i sostingudes en les emissions de gasos d'hivernacle del 45% el 2030 en relació amb el 2010 i assolir les zero emissions netes el 2050.

Un camp amb diverses perforacions per obtenir petroli a Bakersfield, Califòrnia

Un camp amb diverses perforacions per obtenir petroli a Bakersfield, Califòrnia(Reuters/Jonathan Alcorn)

En declaracions al 324.cat, el biòleg Juan Carlos Guix, coordinador del projecte internacional Neopangea i col·laborador de la Universitat de Barcelona, assenyala l'impacte del retard en la presa de mesures:

"Les accions que els científics estan intentant que s'apliquin avui dia ja s'haurien d'haver engegat fa més de dues dècades. Si, a sobre, ens quedem curts i continuem desestabilitzant el clima és evident que els efectes del canvi climàtic s'acceleraran. Anem amb passos ferms cap al desastre climàtic i medi ambiental".


Un pla o només una declaració d'intencions?

Però Greenpeace Internacional ja ha respost afirmant que "aquest esborrany "no és un pla per resoldre la crisi climàtica, sinó un acord per creuar els dits i esperar que passi el millor".

Afegeix que és "una sol·licitud educada perquè els països potser, possiblement, facin alguna cosa més l'any vinent" i s'ha referit a l'informe de Climate Action Tracker que alerta sobre l'augment de 2,4 graus que es produirà si es mantenen els compromisos actuals:

"La feina d'aquesta conferència era aconseguir baixar aquesta xifra a 1,5, però amb aquest text els líders mundials ho posposaran a l'any vinent. Si aquest és el millor que en pot sortir, que no se sorprenguin si avui els nois estan furiosos amb ells."

Greenpeace reclama un pla més consistent de mitigació i d'adaptació amb nombres reals i centenars de milers de milions per donar suport als països en desenvolupament.

Per la seva banda, Ecologistes en Acció ha manifestat que "l'emergència climàtica no es combat amb declaracions d'intencions" i que l'esborrany és una prova més "que les negociacions no avancen".

Javier Andaluz, responsable d'Energia i Clima de l'entitat, ha declarat que, després de deu dies de negociació, "l'esborrany que presenta la presidència no diu res que no sabéssim abans de venir":

"Ja sabíem que els compromisos i el finançament eren insuficients. El que s'esperava dels països és que solucionessin això en aquesta cimera i, a la llum dels textos presentats, no ho estan fent."

Per l'entitat, tot el que s'ha fet fins ara són declaracions institucionals sense capacitat d'obligar els països a complir-les i dur-les a terme. També hi troben a faltar referències directes als combustibles fòssils.

L'únic esment explícit a aquest tema es fa al punt 37 de l'apartat IV de l'esborrany, que crida a accelerar el final de les subvencions al carbó i a la resta de combustibles fòssils, però sense definir mitjans ni terminis.

També insistia en el tema dels combustibles fòssils aquest dimarts en un fil de Twitter Mohamed Adow, director del grup d'experts Power Shift Africa. Adow recordava que no s'havia arribat al compromís de donar cent mil milions de dòlars als països en desenvolupament per afrontar la transició energètica, tot i que aquesta xifra és menys del que necessitarien.

I demanava que s'afrontés d'una vegada el tema de les subvencions a aquestes fonts d'energia i que es comencés a parlar d'un Tractat de No Proliferació de Combustibles Fòssils:

Queden pocs dies perquè es negociï aquest esborrany i potser hi haurà més pressió perquè l'acord final sigui més ambiciós i concret. Tot i que també pot passar que marqui els acords finals o que fins i tot les negociacions portin a rebaixar-los encara més.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaEnergia
Anar al contingut