Vaga al metro de Barcelona
Vaga al metro de Barcelona
Barcelona

La vaga de metro a Barcelona s'enquista després d'una reunió sense resultats

TMB deixarà de pagar un extra de 32 euros mensuals als treballadors del metro

RedaccióActualitzat

Reunió a TMB sense acord ni noves estratègies per resoldre la vaga de metro que s'enquista. La direcció de Transports Metropolitans de Barcelona ha decidit deixar de pagar als treballadors un complement de 32 euros mensuals que havien pactat. Es tracta d'una quantitat que se'ls avançava a compte dels increments salarials que contemplaria un futur conveni col.lectiu per afavorir el diàleg. L'empresa TMB ara se n'ha desdit, vist el bloqueig del conflicte. Així ho ha admès el conseller delegat de TMB, Enric Cañas:

"Considerem que hem arribat a una situació de bloqueig i que aquestes condicions no s'estan donant."

L'empresa ha ratificat l'última oferta que es va fer als treballadors i ha dit que no en pensa fer cap més. També ha dit que veuria amb bons ulls un laude obligatori de la Generalitat d'obligat compliment. És a dir, un acord d'obligat compliment pels treballadors del metro, que fixa les condicions de les aturades.

Què significa el laude obligatori?

El laude obligatori és l'últim pas. I és que voldria dir que ha fracassat la negociació entre les parts, la mediació i la petició per algunes de les parts d'un laude voluntari.

Després que el comitè d'empresa rebutgés el laude voluntari o es reprèn d'alguna manera la negociació o es demana un laude obligatori a la Generalitat. Tot i que TMB ha apuntat en aquesta direcció, no ha fet la petició. I és que qui decideix si es fa un laude obligatori és la Generalitat que és també qui el posa en marxa després d'un acord de govern.

Aquesta mesura és la més extrema i poc habitual, tot i que està regulada en la llei de vaga des del 1977.

A Catalunya es va utilitzar un laude obligatori per primera vegada ara fa 25 anys, uns mesos abans dels Jocs Olímpics de Barcelona. Una vaga indefinida de la construcció posava en perill la finalització d'algunes infraestructures i la Generalitat va fer un laude d'obligat compliment per fer tornar els treballadors a la feina.

Després se n'han fet d'altres, com el motivat per una vaga en el sector de la neteja també per una negociació de conveni que no es tancava. Com afectava serveis de neteja a hospitals es va fer un laude per garantir la salut dels malalts.

També s'ha utilitzat en casos excepcionals en companyies de transport. Ho ha fet dues vegades Iberia i una vegada autobusos de Madrid.

Sigui com sigui, dilluns hi haurà vaga i previsiblement se sumarà a les deu jornades anteriors.

Anar al contingut