Londres

La Unió Europea intensificarà els controls sobre els explosius líquids, internet i els passatgers aeris

El grup de ministres europeus de l'Interior que s'han reunit a Londres han proposat un conjunt de mesures per combatre l'amenaça comuna del terrorisme, que inclou millorar la coordinació entre les policies així com la investigació de substàncies explosives, especialment les líquides. A la reunió, hi han assistit el vicepresident de la Comissió Europea i titular de Justícia i Interior, Franco Frattini, i els ministres d'Interior del Regne Unit, Finlàndia, Alemanya, França, Portugal i Eslovènia, a més del coordinador europeu de política antiterrorista, Gijs de Vries.

Actualitzat

Al cap d'una setmana que la policia britànica desarticulés un suposat complot terrorista per fer esclatar avions en ple vol, un grup de ministres europeus de l'Interior s'han trobat a Londres per analitzar la seguretat aèria a Europa i com millorar la coordinació entre els països europeus per combatre el terrorisme.

El vicepresident de la Comissió Europea i titular de Justícia i Interior, Franco Frattini, ha anunciat al finalitzar la reunió que durant els pròxims dies presentarà un pla per millorar la seguretat en el transport, l'intercanvi d'informació entre les autoritats i la detecció d'explosius.

Entre les mesures proposades a la reunió, Frattini s'ha referit a una proposta del ministre d'Interior francès, Nicolas Sarcozy, de crear equips d'experts en terrorisme capaços d'actuar ràpidament per ajudar qualsevol país europeu que ho necessiti. El comissari europeu també ha incidit en la necessitat d'accelerar l'aplicació de la legislació antiterrorista acordada durant l'última presidència britànica, que inclou l'intercanvi de dades de telecomunicacions entre els estats membres. Frattini ha assenyalat també la urgència de facilitar l'intercanvi de dades sobre els passatgers de vols europeus.

L'amfitrió de la reunió, el ministre britànic John Reid, ha advertit que el terrorisme "és una amenaça comuna" a la qual s'enfronten tots els europeus amb independència de "l'origen, raça i religió". Ha aprofitat per agrair la mostra de solidaritat dels seus col·legues de la UE i ha recordat que els terroristes no tenen "cap límit en les seves malèvoles intencions".

A aquesta cita de ministres seguirà segurament la setmana que ve una reunió a Brussel·les d'experts en seguretat aèria i transports dels 25 estats membres.

Les investigacions continuen

Mentrestant, la policia britànica continua investigant per detenir tots els implicats en el suposat complot terrorista i actualment té 24 persones detingudes a qui ha d'interrogar. L'últim detingut ha estat Rashid Rauf, de nacionalitat britànica però d'origen pakistanès. Precisament, el germà d'aquest detingut també es troba arrestat al Pakistan, en el marc de la mateixa i complexa operació. Familiars i amics del detingut s'han mostrat sorpresos davant la notícia de la seva detenció.

El govern del Pakistan ha informat que, de moment, el Regne Unit no ha demanat l'extradició de Rauf. La seva detenció ha permès a la policia britànica obtenir més pistes i avançar en la investigació. Scotland Yard va informar ahir a la tarda de la detenció d'una altra persona presumptament vinculada amb el complot. Amb aquesta, ja són 24 els arrestats, que continuen incomunicats. Mentrestant, als aeroports britànics es comencen a relaxar les estrictes mesures de seguretat amb la intenció de tornar de mica en mica a la normalitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut