Rússia tanca més l'aixeta del gas mentre Brussel·les debat com afrontaria un tall total

Gazprom rebaixarà el flux que envia a través del Nord Stream perquè assegura que ha de fer el manteniment d'una turbina

RedaccióActualitzat

Dos moviments anticipen que la crisi del gas rus s'intensifica. Per un costat, Brussel·les segueix discutint amb els estats com rebaixar el consum, davant d'un hivern que es preveu complicat. I per l'altre, Rússia passa a l'acció i tanca l'aixeta una mica més: aquest dilluns ha anunciat que redueix el subministrament a Alemanya rebaixant dràsticament el flux pel gasoducte Nord Stream.

En aquest context, ajustar-se a les peculiaritats de cada estat membre podria ser la decisió final de la Unió en la cimera prevista per a aquest dimarts per mirar d'aconseguir un acord; mostrar unitat i no caure en la divisió, que Brussel·les creu que seria un regal a Putin.

Els països del sud, de l'est i els bàltics no volen que se'ls imposin rebaixes del 15% del consum de gas, com proposa la Comissió.

Espanya diu que això seria un "sacrifici desproporcionat" per a la península Ibèrica, que es considera una illa energètica per la mala connexió amb la resta del continent. A més, Madrid avisa que de tot el gas que importa ja n'envia un 20% a la resta de socis.

Els negociadors espanyols són optimistes perquè ja haurien aconseguit que la Comissió no tingui el poder d'imposar restriccions i que només es pugui arribar a aquest extrem si ho demanen 5 estats membres. La proposta inicial parlava de tres més la Comissió.

També es va perfilant l'opció que alguns països hagin d'estalviar menys del 15%, i d'altres, en canvi, una mica més. I que al capdavall es trobi l'equilibri que mantingui intocable aquest percentatge davant possibles talls de subministrament de gas que, veient com actua Moscou, cada dia es veuen més a venir.


Encara menys gas rus cap a Alemanya

En aquesta línia, l'operador rus, Gazprom, ha anunciat aquest dilluns que tanca una turbina del gasoducte Nord Stream per manteniment. Això vol dir que l'arribada de gas, que ja estava al 40% de la capacitat, es redueix encara més, a la meitat, al 20%. Pel gasoducte, només hi circularan 33 milions de metres cúbics diaris a partir d'aquest dimecres.

A mitjans de juny, Gazprom va reduir al 33% la seva capacitat de subministrament de gas, fins a 67 milions de metres cúbics diaris, també a causa de la necessitat de parar una turbina per a reparacions, i al juliol va aturar el bombament per "labors de manteniment planificades".

Després d'una pausa de deu dies que va acabar el 21 de juliol passat, Nord Stream va arrencar amb una capacitat del 40%, que quedarà reduïda a la meitat a partir d'aquesta setmana.


"No hi ha motius tècnics"

L'anunci de la retallada del subministrament no té "raons tècniques", ha assegurat el govern alemany. "Hem pres nota de l'anunci. Observem la situació molt de prop", explica en un comunicat el ministeri alemany d'Economia i Protecció del Clima.

"Segons les nostres informacions, no hi ha raons tècniques per a una reducció dels enviaments", assegura la nota del ministeri.

El nou cop al subministrament arriba en un moment d'alta tensió, amb Rússia i Occident intercanviant-se sancions econòmiques en resposta a la guerra d'Ucraïna.

La Unió Europea ha acusat Rússia de recórrer al xantatge energètic, mentre que el Kremlin diu que la interrupció del gas ha estat causada per problemes de manteniment i l'efecte de les sancions occidentals.

De fet, la Unió ha advertit repetidament que Rússia podria tallar els fluxos de gas aquest hivern, un pas que portaria Alemanya a la recessió i conduiria a l'alça dels preus dels aliments i l'energia.

El president Vladímir Putin ha advertit aquest juliol que les sancions corrien el risc de provocar augments catastròfics dels preus de l'energia per als consumidors de tot el món.

Rússia és el segon exportador mundial de petroli després de l'Aràbia Saudita, i el principal exportador mundial de gas natural. Europa importa de Rússia al voltant del 40 per cent del gas que consumeix i el 30 per cent del petroli.

 

ARXIVAT A:
EnergiaAlemanyaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut