La UE torna a regalar 20.000 bitllets de tren perquè els joves de 18 anys l'explorin
Els joves tenen la possibilitat de conèixer Europa amb un bitllet gratuït d'Interraïl

La UE torna a regalar 20.000 bitllets de tren perquè els joves de 18 anys l'explorin

La tercera fase de sol·licituds del programa DiscoverEU, una iniciativa per "inspirar" els joves a "convertir-se en membres actius de les comunitats", estarà oberta fins al 16 de maig

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea torna a donar a 20.000 joves europeus la possibilitat de conèixer el continent amb un bitllet gratuït d'Interraïl, gràcies a la iniciativa DiscoverEU. Hi poden optar els joves de 18 anys nascuts entre el 2 de juliol del 2000 i l'1 de juliol del 2001 i que tinguin nacionalitat d'un dels estats membre.

Aquest dijous, Brussel·les ha anunciat que s'obria la tercera fase de sol·licituds per a tots aquells joves que hi vulguin participar. D'aquesta manera, la ronda de candidatures estarà oberta del 2 de maig a les 12.00 al 16 de maig a les 12.00 (horari d'estiu centreeruopeu).


Els guanyadors podran beneficiar-se d'un bitllet gratuït que els permetrà viatjar durant un màxim de trenta dies, entre l'1 d'agost del 2019 i el 31 de gener del 2020. Hauran de visitar com a mínim un estat membre de la UE diferent al seu país de residència i podran viatjar sols o en un grup de fins a cinc persones.

Com a principi general, a cada participant se li atorgaran 260 euros per finançar el seu viatge en tren, sigui en segona classe o tarifa econòmica. Tanmateix, es preveu que el tipus de bitllet podria ser superior en casos específics, com els joves que viuen en regions remotes o en illes. Aquestes persones i altres que tinguin necessitats especials podrien viatjar de manera alternativa en autobús o vaixell i, de forma excepcional, en avió.

L'objectiu del programa és que els joves, inclosos els d'entorn desafavorits o que tinguin alguna necessitat especial, puguin "explorar el ric patrimoni cultural del continent, posar-se en contacte amb altres persones, aprendre d'altres cultures i experimentar allò que uneix Europa".

Els joves són seleccionats per un comitè​ d'avaluació que analitza totes les peticions i té en compte la població de cada país.

El comissari europeu d'Educació, Cultura, Joventut i Esport, Tibor Navracsics, espera que "formar part de DiscoperEU els ompli d'inspiració per convertir-se en membres actius de les seves comunitats i en ambaixadors d'Europa".

Navracsis ha defensat la importància de donar "una oportunitat de tenir una experiència verdaderament europea" a més joves, els quals "són el futur d'Europa i és crític que s'escolti la seva veu". Una manera d'implicar-se que el comissari explica que pot ser de diferents maneres:

"Pot ser votant a les eleccions al Parlament Europeu, animant els seus pares a fer-ho o treballant per construir societats vibrants."

De fet, en l'edició anterior, els joves de diferents països han establert lligams ja abans de viatjar a través de les xarxes socials. Per exemple, com que cadascú s'ha de pagar l'allotjament, el que han fet és formar grups de viatge i quedar-se a dormir en cases d'altres participants.

 

 

En l'edició del 2018, a Espanya, 20.184 joves van sol·licitar el seu bitllet gratuït, dels quals 2.713 ho van aconseguir, dins dels 30.000 ciutadans que se'n van beneficiar a tota la Unió Europea.

La dotació del programa per 2019 s'ha elevat a 16 milions d'euros, quatre més que l'any 2018. L'Executiu comunitari ha proposat destinar 700 milions d'euros pel programa, dins de l'Erasmus+, en el marc del proper pressupost europeu per al 2021 i 2027 per tal que un altre milió i mig de joves de 18 anys puguin gaudir de l'experiència.

ARXIVAT A:
Unió Europea
Anar al contingut