Era la primera vegada que el Parlament rebia la màxima institució de l'Aran (ACN/Francesc Voltas)

La síndica d'Aran reclama més finançament i alerta de l'estat de la llengua: "Mos morim"

Maria Vergés ha reclamat millores en el finançament, traspassos de competències i una defensa més decidida de l'aranès, que alerta que s'està morint

Dia històric per a l'Aran. És el qualificatiu que ha fet servir la síndica Maria Vergés al ple del Parlament de Catalunya, que ha rebut per primera vegada la màxima institució del govern aranès.

En un discurs reivindicatiu i pronunciat en aranès, Vergés ha reclamat una reforma del model de finançament que permeti millorar l'autogovern de la Vall d'Aran, a més de consolidar aquesta compareixença amb una modificació del reglament de la cambra catalana.

Per això ha explicat que el Conselh Generau vol impulsar una reforma de la Llei d'Aran, l'Estatut que regula les seves competències pròpies, amb l'objectiu que la institució aranesa deixi de ser considerada com una administració local i passi a ser un govern autònom.

En aquest sentit, la síndica ha recordat que l'últim acord de finançament amb la Generalitat acaba aquest any i que s'ha demanat una pròrroga per poder treballar "en aquesta reforma del sistema de finançament que doni estabilitat i garanteixi de manera efectiva la capacitat d'autogovern de la Vall d'Aran i que al mateix temps cobreixi les despeses de funcionament i de les competències transferides".

Segons la síndica, "un sistema de finançament propi perquè els recursos destinats al Conselh Generau d'Aran deixin de dependre de convenis i acords puntuals amb la Generalitat".

Mentrestant, ha demanat que s'avanci en el traspàs de competències de matèries com el turisme o esports.


Dèficit de finançament

La síndica ha explicat que el govern aranès està pendent de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2024 i ha dit "que els pressupostos hauran d'abordar l'enorme greuge en comparació amb la resta de territoris de Catalunya respecte a la inversió de la Generalitat a l'Aran". Així, reclama inversió per reformar l'Espitau Val d'Aran o la creació d'un centre de cultura.

Vergés ha reclamat millores substancials en el finançament de l'Aran (EFE/Quique García)

La síndica ha afirmat que en els últims 19 anys la Vall d'Aran només ha rebut un 2% de la inversió total a les comarques lleidatanes i ha afegit que "dels 4.000 milions només n'hi ha arribat 40 milions". Per Vergés, "aquesta situació d'infrainversió és del tot inexplicable i intolerable".

La síndica ha recordat que la Generalitat té pendent d'executar 8 milions d'euros que no s'han arribat a traspassar al Consell Generau d'Aran. Ha recordat que, tot i estar contemplat en els pressupostos del 2023, no s'ha materialitzat la millora de la carretera C-28 entre Vielha i Baqueira.


Representació directa al Parlament

La síndica d'Aran també ha recuperat una reivindicació històrica que a inicis dels anys 80 feia un incipient Conselh Generau d'Aran Provisionau.

En el ple al Parlament, ha reclamat representació directa al Parlament amb un diputat electe. Segons la síndica, es tracta d'assegurar la "presència per un territori únic dotat amb una singularitat històrica, institucional, política, lingüística i cultural a Catalunya".

A més, ha explicat que això serà una garantia perquè la tercera llengua oficial a Catalunya sigui ben viva al Parlament.

Per la síndica, l'Aran hauria de gestionar matèries com el turisme o l'esport (EFE/Quique García)

Una llengua morta?

Una altra de les demandes de la síndica ha estat per a l'aranès. Ha reivindicat, un altre cop, ajuda econòmica per a la llengua aranesa i ha dit que hi ha pendent el traspàs en matèria de política lingüística i dotar el consell d'un fons econòmic per afrontar la situació.

Vergés ha afirmat "ens morim, ho saben". Per això, la síndica ha assegurat que es necessiten 1.481.000 euros anuals per a l'aranès. Ara mateix, ha explicat que reben de la Generalitat 300.000 euros.

La síndica ha acabat la seva compareixença demanant que la Vall d'Aran no sigui tractada com una comarca més de Catalunya i que es modifiqui el marc legal.


Els compromisos del govern

En resposta a la intervenció de la síndica, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, s'ha compromès a tancar, en unes setmanes, l'acord per augmentar en 200.000 euros la dotació per protegir i fomentar l'aranès.

Vilagrà ha reiterat el "compromís" per la dotació extra en matèria de política lingüística per a l'any vinent, que el departament està acabant de "treballar amb cura".

La consellera de la Presidència ha estat l'encarregada de respondre en nom del govern català (ACN/Nico Tomás)

La consellera ha garantit a la síndica d'Aran abordar la millora de la llei del règim especial de la regió històrica:

"Les lleis són vives, i l'actual té reptes i marge de millora. Ens hi trobaran per arribar als objectius que ens marquem conjuntament."

La consellera Vilagrà i la síndica Vergés van reunir-se el 20 de gener, en el marc de la Comissió Bilateral Govern-Conselh Generau d'Aran. La consellera va anunciar aleshores aquest augment de 200.000 euros de la dotació per protegir i fomentar l'aranès, que suposa un increment del 70% dels recursos destinats a la llengua.

D'altra banda, la consellera d'Educació, Anna Simó, va anunciar a mitjans de novembre que el govern crearà el servei en llengua, interculturalitat i cohesió social (LIC) d'aranès per als centres educatius de l'Aran. Serà un assessor que reforçarà l'aprenentatge d'aranès a escoles i instituts d'Aran i donarà suport als equips directius i docents amb materials, recursos i formació.

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut