Washington

La prioritat d'Obama en política exterior serà acabar la guerra a l'Iraq i derrotar Al-Qaeda i els talibans

En un discurs a Washington, el candidat demòcrata a la Casa Blanca ha marcat els cinc objectius principals en política exterior. Per Barack Obama, les prioritats seran acabar la guerra a l'Iraq, acabar la guerra contra Al-Qaeda i els talibans, protegir totes les armes i materials nuclears de l'abast dels terroristes i dels països perillosos, aconseguir seguretat energètica i crear aliances per fer front als reptes del segle XXI. Aquest anunci coincideix amb la publicació d'una enquesta que li dóna la victòria sobre John McCain.

Actualitzat

Barack Obama ha descrit tot el que s'ha fet malament des de l'onze de setembre amb una crítica durísima a George Bush, que ha acusat de portar la guerra a l'Iraq, un país que no tenia res a veure amb el terrorisme. I ha fixat les que seran les seves cinc prioritats exteriors si resulta elegit president: acabar la guerra a l'Iraq de manera responsable, acabar la lluita contra Al-Qaeda i els talibans, protegir tots els materials nuclears de terroristes i estats perillosos, aconseguir una vertadera seguretat energètica i reconstruir les nostres aliances per afrontar els reptes del segle XXI.

Respecte a l'Iraq, Obama promet retirar tots els soldats l'estiu del 2010, excepte una força residual per lluitar contra Al-Qaeda i entrenar els iraquians. En canvi, enviarà més soldats a l'Afganistan, on situa el veritable front de la lluita contra el terrorisme. "No podem perdre l'Afganistan" i "No toleraré santuaris d'Al-Qaeda a la frontera del Pakistan", ha afirmat.

Respecte al preu del petroli, ha dit que és una de les armes més perilloses del món actual, no només perquè finança el terrorisme, sinó perquè propicia el canvi climàtic. Per això poposa acabar amb la dependència petrolera. Per aconseguir tot això, ha promès més multilateralisme, refer les aliances amb Europa i el Japó i doblar l'ajut internacional.

Obama supera McCain en intenció de vot


El 50% dels nord-americans votaran pel demòcrata Barack Obama a les eleccions presidencials del mes de novembre. El 41% ho faran pel seu rival, el republicà John McCain, segons un nou sondeig publicat avui als Estats Units. Segons l'enquesta, Obama rebrà el suport majoritari dels negres, les dones i els menors de 55 anys. McCain, el dels homes i els més grans de 55 anys. El vot dels blanc està més igualat.

Una de les dades reveladores d'aquest sondeig és la comparació amb el que va passar l'any 2004 en la pugna entre el republicà George Bush i el demòcrata John Kerry. Obama té un avantatge d'onze punts -50 a 39%- als estats del país on el resultat va ser més ajustat. La situació econòmica és la principal preocupació dels nord-americans, per davant de la guerra a l'Iraq i la cobertura sanitària.

Anar al contingut