Els 4 consellers designats per Torra posats en qüestió pel govern espanyol
Els 4 consellers designats per Torra posats en qüestió pel govern espanyol

El DOGC no publica els noms dels nous consellers del govern de Torra

El govern espanyol estudia la viabilitat dels consellers nomenats que són a la presó i a Brussel·les, i impedeix la presa de possessió

Actualitzat

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) no publica els noms dels consellers del nou govern de Quim Torra. El DOGC, gestionat pel govern espanyol des de l'aplicació del 155, ha publicat aquest dilluns la nova estructura del govern del president, però no el decret on es nomenen els consellers.

El govern central va comunicar aquest diumenge, a través d'una carta, al secretari del govern de la Generalitat que només es publicaria el decret 1/2018, que fixa l'estructura del nou executiu, ja que considera que "no planteja problemes de viabilitat i es pot publicar".

 

El decret publicat estableix que el govern té vicepresident i 13 conselleries i estableix les competències que tindrà cada departament.

 

Però, sobre el segon decret 2/2108, on es nomenen els consellers, en la carta s'indica que se'n "procedirà a analitzar la viabilitat", perquè entre els consellers hi ha polítics a la presó, -Jordi Turull i Josep Rull-, i a Bèlgica, -com Toni Comín i Lluís Puig-.

Sense la publicació d'aquest decret, el govern designat pel president Torra no té efecte i, de moment, els consellers no poden prendre possessió, tal com s'havia previst. La carta subratlla que la publicació al DOGC "requereix l'autorització per part del govern de la nació, sense la qual l'acte o disposició no té validesa ni efectes."

Article 155 i inhabilitacions

Per tant, el govern no es pot fer efectiu i -per tant, també- es manté el 155. Aquesta és la fórmula que Rajoy va pactar amb Pedro Sánchez i Albert Rivera la setmana passada a La Moncloa.


Paral·lelament, el Tribunal Suprem també podria inhabilitar -per la via judicial- els consellers Rull i Turull, a la presó, i Puig i Comín, a Brussel·les.
PP, PSOE i Ciutadans han fet gala de la unitat aconseguida davant del que consideren una provocació de Quim Torra i diuen que els 4 consellers vetats difícilment podrien dirigir els seus departaments a distància.

I mentre s'esperen novetats des de La Moncloa o el Tribunal Suprem, l'article 155 està a punt de complir 7 mesos d'aplicació a Catalunya.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155Govern empresonatQuim TorraMariano RajoyJordi TurullJosep RullToni ComínLluís Puig
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut