La premsa de Madrid passa de puntetes per la segona setmana del judici del procés

Des de "la república del què diran" fins a "la jornada festiva de La Trinca", passant pel "cinisme de Jordi Sànchez"

Josep Maria CampsActualitzat

Les declaracions dels acusats en el judici del procés independentista al Tribunal Suprem han perdut força interès aquesta setmana per als mitjans de comunicació amb seu a Madrid, que no les han destacat gaire.

Aquest dijous i divendres han dedicat cròniques a les declaracions de Jordi Sànchez i de Santi Vila. El diari El País titula la crònica principal "Jordi Sànchez, piròman o bomber", en el qual el cronista assegura que el 20 de setembre del 2017 Sànchez va ser "el senyor absolut dels carrers".

Això passava mentre "una multitud va acorralar la Guàrdia Civil durant un registre a Barcelona", i conclou que la mateixa declaració va servir per "conformar la imatge" de Sànchez com la "pedra angular de l'intent de ruptura."


"La república del què diran"

Una segona crònica sobre la seva declaració es titula "L'exlíder de l'ANC sembra dubtes sobre l'acusació de violència pels actes del 20S", i destaca que Sànchez va reconèixer que en la concentració va haver-hi "actes de violència", en referència als danys patits pels cotxes de la Guàrdia Civil.

Un tercer article titulat "La república del què diran" està dedicat a Santi Vila. Igual que els anteriors, és un text que oscil·la entre la crònica i l'opinió, i destaca que en la seva declaració va dir que el 25 de setembre del 2017 Carles Puigdemont s'havia compromès amb Rajoy a convocar eleccions, però que "la pressió de les xarxes socials" va precipitar la DUI.

 

A la portada del diari el judici apareix en una columna curta titulada "Jordi Sànchez xoca amb la Fiscalia pel delicte de rebel·lió", al costat d'una fotografia dels incidents al davant de la seu del PSC a Terrassa durant la vaga, i destacant-ne el "fracàs".

 

El Mundo: "El cinisme de Jordi Sànchez"

El diari El Mundo dedica més espai al judici a la portada de la seva edició en paper, titulant a tres columnes "El cinisme de Jordi Sànchez: 'No vaig pensar que l'1-O hi hauria tensió", acompanyat d'una fotografia de la vaga que també destaca el seu "fracàs" i també l'"assetjament a la premsa."

 

A diferència d'El País, que situa les informacions a les pàgines d'"Espanya", El Mundo les desplaça a la secció de "Catalunya". Aquí, la crònica principal porta el títol "Jordi Sànchez sobre els disturbis del 20S: "No tinc present la violència de què vostè parla."

Aquesta crònica recull moltes declaracions de l'acusat en què va defensar el pacifisme i l'absència de violència de la concentració del 20S, i afirma que Sànchez va admetre que "en van tenir prou amb unes quantes trucades per desconvocar la concentració".

La crònica dedicada a la declaració de Vila està titulada amb una frase seva: "La tensió era tan forta que el pacte es va trencar", recull l'afirmació que el dia 25 de setembre se'n va anar a dormir tranquil, però que l'endemà, quan es va decidir fer la DUI, va retreure a Puigdemont que estaven fent d'"aprenents de mags" i va dimitir.


La Razón, sobre Rajoy i el diàleg

 

El diari La Razón destaca Catalunya a la portada, però amb un titular dedicat a la vaga i al president de la Generalitat: "La vaga de Torra: vint dies sense agenda en un mes", i hi assegura que, des que és president, ha delegat les funcions 28 dies.

Sobre el judici destaca la declaració de l'exconseller d'Empresa i Coneixement, i titula "Vila desmenteix Junqueras: 'Rajoy sempre va mantenir el diàleg".

Per aquest diari, la declaració de Vila és més important que la de Sànchez, que passa a un segon terme amb el títol "Jordi Sànchez nega violència el 20S, quan es van destrossar set cotxes de la Guàrdia Civil".


"Una jornada festiva de La Trinca"

També el diari ABC posa Vila al davant de Sànchez, i destaca que "Santi Vila atribueix la DUI a la por de Puigdemont de semblar un covard". La crònica sobre la declaració de l'expresident de l'ANC la titulen "Sànchez redueix el setge del 20S a una jornada festiva de La Trinca".

 

Aquest diari dedica la portada al papa Francesc i al seu "propòsit d'esmena", mentre el segon editorial el dedica a "El separatisme 'punxa' amb la vaga".


"Elogi de la modernitat d'Espanya"

Entre els digitals, El Español destacta també la declaració de l'exconseller, amb el titular: "Santi Vila elogia la 'modernitat' d'Espanya i Sànchez nega les acusacions de violència". Aquest article assegura que els líders independentistes estan "exercint a plaer" el dret dels acusats a mentir quan són jutjats, i remarca que Vila "ha trencat la unanimitat". Segons el cronista, Vila va admetre que el referèndum de l'1-O va ser "un acte de violència política".

 

Aquest diari només dedica un paràgraf a la declaració de Sànchez, en què diu que "va defraudar les expectatives" i afirma que va ser "irrellevant des d'un punt de vista jurídic".


"Un procés festiu i pacífic"

Per la seva banda, el digital eldiario.es titula les declaracions dient que "Un procés festiu i pacífic es reivindica en el judici davant les acusacions de violència i rebel·lió" i destaca la projecció durant la sessió d'un vídeo de TV3 de la nit del 20S que mostrava l'ambient festiu que hi havia en aquell moment davant de la Conselleria d'Economia.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut