L'edifici de Mislata gairebé idèntic al que es va cremar a València

La por dels veïns de l'edifici bessó del cremat a València, la Torre Navis de Mislata

Un informe concretarà els materials i les característiques de la façana de l'edifici, de la mateixa promotora i època que el del barri de Campanar de València

RedaccióActualitzat

A la frontera entre la ciutat de València i el municipi de Mislata, destaca un gran edifici de vint plantes de color blanc, al carrer d'Ernesto Che Guevara i amb vistes al parc de Capçalera, conegut com a Torre Navis. Des de la tarda de dijous, els veïns dels 162 pisos no viuen tranquils. La majoria són de lloguer.

L'edifici no és lluny del que es va incendiar al barri de Campanar i on van morir deu persones, però en aquest cas s'hi afegeix un element més preocupant: el va fer la mateixa promotora, Fbex, a la mateixa època de la bombolla immobiliària i amb una estètica pràcticament igual.

L'anunci de la promotora també s'assemblava molt al de l'edifici cremat i presentava la Torre Navis com un "edifici avantguardista de gran gust arquitectònic" i destacava la "màxima rigorositat en materials de construcció i en tot el procés d'edificació, supervisat en tot moment per equips professionals". Els veïns ho posen ara en dubte.


"Els meus familiars em diuen que em busqui alguna cosa i marxi", ha explicat a TV3 José Ortigas, un dels veïns, que està intranquil pel que podria passar en cas d'incendi, i afegeix que són "molts més veïns i sense conserge".

La figura del conserge va ser molt important en el foc de l'edifici de Campanar perquè va avisar molts veïns que havia començat el foc i van poder sortir a temps i salvar-se.

De moment, els veïns s'han organitzat per demanar a la propietat que funcioni bé l'alarma antiincendis. Volen saber de què i com està fet l'edifici i es pregunten si els podria passar el mateix.

Sobre les causes de l'incendi de dijous, cal esperar la investigació tècnica de la policia i els pèrits, com recorden els col·legis professionals d'arquitectes i les institucions.

L'Ajuntament reclamarà un informe tècnic

Els tècnics municipals de Mislata sol·licitaran amb urgència a la propietat de l'edifici un certificat de l'estat i el bon funcionament de les instal·lacions contra incendis que marca la normativa vigent i totes les mesures de seguretat i prevenció necessàries per garantir la seguretat dels residents.

Detall de la façana de l'edifici del carrer d'Ernesto Che Guevara de Mislata (3Cat)

L'Ajuntament ha traslladat als veïns un missatge de cautela i prudència.

Arran de l'incendi de València, el govern local de Mislata i els tècnics municipals han demanat la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana i del Col·legi Oficial d'Arquitectura Tècnica de València per fer un cens d'edificis que puguin tenir un sistema constructiu igual o similar de façana ventilada com la que suposadament tenia l'edifici sinistrat.

Després de tenir l'informe corresponent, l'Ajuntament traslladarà el resultat a les comunitats de propietaris dels immobles sobre la solució constructiva que tenen els seus edificis perquè, si ho consideren convenient, "puguin adoptar les mesures oportunes i facin les comprovacions necessàries per garantir i millorar, si fos el cas, la seguretat davant de qualsevol eventual incidència".

Els preus de les assegurances també poden variar de forma substancial segons el que diguin aquests informes.

A Catalunya, la Generalitat constituirà un grup de treball per avaluar si hi ha edificis que hagin fet servir el poliuretà com a aïllant, un component que es creu que podria haver causat la ràpida expansió del foc al barri de Campanar de València.

L'Ajuntament de Mislata també ha traslladat el condol a les famílies de les persones mortes en aquest incendi i ha mostrat el suport i la solidaritat amb els afectats.

 

ARXIVAT A:
IncendisPaís ValenciàIncendi València
Anar al contingut