La manifestació a Via Laietana (Reuters)
Barcelona

180.000 persones es manifesten a Barcelona per reivindicar l'1-O

Davant del Parlament, els voluntaris del referèndum han reclamat que es faci efectiu el mandat del referèndum de l'1 d'octubre

Actualitzat

180.000 persones segons la Guàrdia Urbana s'han manifestat des de dos quarts de set de la tarda d'aquest dilluns pels carrers de Barcelona per reivindicar el mandat, diuen, de l'1-O del 2017 amb el lema "Recuperem l'1 d'octubre".

La mobilització, que ha començat en una plaça de Catalunya plena, ha estat convocada per la Plataforma 1 d'Octubre, que engloba diverses entitats de la societat civil, com l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium o els CDRs.

 

La marxa, que ha avançat molt lentament, ha estat presidida per les urnes, que han portat 11 persones de diferents edats i municipis de Catalunya.

L'itinerari ha passat pel carrer Fontanella, la plaça Urquinaona, la Ronda Sant Pere i el passeig Lluís Companys, fins a arribar al parc de la Ciutadella, davant del Parlament.
 

 

 

Durant la marxa hi ha hagut una gran pancarta amb el missatge"Self-determination is a human right" (l'autodeterminació és un dret humà).

 

Milers de persones que van votar fa un any han anat avançant amb crits d'"1 d'Octubre, ni oblit ni perdó", "independència" i en record dels líders independentistes empresonats i a l'exili.

 

 

En un moment del recorregut hi ha hagut un emotiu homenatge a Roger Español, que ara fa un any va pedre un ull per una càrrega policial. L'han aplaudit de forma espontània en plena marxa i s'ha acabat emocionant. 

 

Un miler de persones s'han desviat del recorregut inicial, quan s'han trobat amb el carrer Fontanella col·lapsat, i s'han dirigit cap a Via Laietana, on hi ha la Prefactura Superior de la Policia Nacional a Catalunya. Els han cridat "Fora les forces d'ocupació"

 

Les urnes han arribat davant del Parlament, on els organitzadors han fet entrega del que anomenen el mandat de l'1 d'octubre, abans de les vuit del vespre.

 

 

En veu alta s'ha anunciat el municipi d'on provenia cada urna, més de 150. Després, en una bossa gegant en forma d'urna s'ha abocat el contingut d'aquestes: els vots que aquest cap de setmana es van recollir en els col·legis per commemorar l'1-O i alguns desitjos dels independentistes.

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, han rebut les urnes i un manifest. Entre els manifestants els han cridat "desobeïu" i "el poble mana, el govern obeeix".

 

Des de l'escenari diferents manifestants els ha demanat que "volem un govern al servei de la república. Abandoneu l'autonomisme o dimitiu".

A l'arribada al Parlament aquest vespre, Torra ha estat rebut amb crits de "Buch dimissió". Aquesta proclama s'ha repetit de forma espontània durant l'acte.

 

Les mobilitzacions s'han repetit arreu del territori. A Girona, per exemple, els CDRs han llançat pintura de colors contra els Mossos.

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependènciaProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut