Un any després de l'1-O, la premsa internacional ha tornat a mirar cap a Catalunya
Un any després de l'1-O, la premsa internacional ha tornat a mirar cap a Catalunya

La mirada de la premsa internacional sobre l'1-O, un any després

"The New York Times", BBC, "The Guardian", "Zeit" o "Euronews" analitzen la crisi a Catalunya i els seus efectes

RedaccióActualitzat

Diversos mitjans d'arreu, en especial europeus, han publicat aquest 1 d'octubre diversos reportatges sobre el referèndum, un any després. 

Pel diari britànic The Guardian, Sam Jones escriu, des de Madrid:

"Catalunya es manté profundament dividida sobre el tema de la independència un any després que l'administració Puigdemont organitzés la votació desafiant el govern espanyol".

Jones recorda que es va intentar aturar el referèndum amb violència "amb efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que van atacar els col·legis electorals, van pegar els votants amb porres i van disparar bales de goma".

El cronista explica, després, l'aplicació del 155 i la suspensió de l'autonomia, i afegeix que, en les eleccions del 21-D, els independentistes van conservar la majoria absoluta, però Ciutadans va ocupar el primer lloc en escons.

Jones explica que el nou govern de Pedro Sánchez ha pres una actitud més conciliadora, però nega absolutament un referèndum d'autodeterminació. I considera que hi ha divisió en el moviment independentista, però que el principal obstacle per a la negociació és que els nou líders siguin a la presó a l'espera de judici.

El "Zeit" alemany publica un article d'opinió de Fernando Vallespín, professor de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Madrid:

L'autor afirma que la societat està dividida i que han sortit dues narratives incompatibles. Això, assenyala, deixa dubtes sobre com es pot resoldre el conflicte.

Vallespín creu que els líders de les dues parts es van guiar per les emocions i van deixar de banda la responsabilitat. I considera que en la crisi s'ha oblidat la "comprensió mútua".

Euronews Italia titula el seu reportatge "Catalunya: fa un any, l'històric referèndum sobre la independència".

En la seva crònica explica que, un cop les urnes ja estaven tancades, el govern espanyol afirmava que "el referèndum no s'havia fet".

En canvi, els independentistes deien que Catalunya s'havia guanyat el dret a ser un estat independent. I recorda els resultats: participació del 43%, "amb un 90% dels vots a favor del divorci de Madrid".

El diari britànic "The Independent" ofereix un reportatge amb opinions diverses:

El diari afima primer que el referèndum, considerat il·legal per Madrid, "va crear la pitjor crisi política a Espanya en dècades". I que un any després, amb els records de les càrregues policials a la memòria, una solució encara ha de prendre forma.

Després alterna les opinions de tres persones. El notari Juan José López Burniol afirma que "els separatistes pensaven que podien trencar amb la Constitució i proclamar de forma unilateral la independència", i considera que això és inacceptable en un estat democràtic. Però també considera que el govern espanyol va cometre un gran error en no adonar-se que el tema només tenia una solució política, i que "portar-ho als tribunals era una equivocació".

Xavier Díez, professor d'Història Moderna de Catalunya i escriptor, creu que molta gent, fins i tot els que no eren independentistes, van veure què passava. I que "si ets colpejat quan vas a votar, això t'afecta".

Pel periodista Germà Capdevila, la fractura es dona a nivell polític, però no en la vida quotidiana. I creu que un gran error dels independentistes va ser pensar "que, a l'Europa del segle XXI, Espanya no estaria preparada per acceptar els danys a la seva imatge internacional per mantenir la unitat a la força".

L'agència internacional de notícies Reuters, a banda de cobrir els actes reivindicatius d'aquest dilluns, ha publicat un reportatge sobre l'actuació policial a Sant Julià de Ramis, entre altres. L'agència diu que fa un any que Catalunya va votar en un referèndum que Espanya considerava il·legal, i ara els dirigents del moviment es troben a la presó o l'exili.

La cadena britànica BBC es pregunta, un any després de l'1-O, què ha passat a Catalunya.

Més enllà del referèndum d'independència, que la cadena considera "il·legal", el periodista Gavin Lee entrevista alguns dels principals actors de la crisi. Lee centra el seu reportatge en l'efecte de la crisi i es pregunta què es va aconseguir en intentar declarar la independència.

Als Estats Units, "The New York Times" titula "Un any després del vot de secessió de Catalunya, nou malestar i encara sense resolució". El corresponsal del diari a Espanya, Raphael Minder, assenyala al seu compte de Twitter que, quan ha passat un any de l'1-O, hi ha "més protestes, nous líders politics, però encara no hi ha solució a la vista":

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
Anar al contingut