Madrid

La picabaralla política centra el cinquè aniversari dels atemptats de l'11-M a Madrid

Aquest dimecres, 11 de març, s'ha commemorat el cinquè aniversari de l'acció terrorista més mortífera de la història d'Espanya. Un minut de silenci abans de començar la sessió de control al Congrés ha estat l'únic moment en què s'ha pogut veure tota la classe política espanyola homenatjant, unida, les víctimes del brutal atemptat. El cinquè aniversari de l'11-M ha arribat envoltat de convulsió política en aquesta comunitat, i no s'hi ha fet cap acte unitari per recordar les víctimes. Els socialistes madrilenys han decidit no assistir als actes que ha organitzat el govern d'Esperanza Aguirre en protesta pel fulminant tancament de la comissió que investigava la presumpta trama d'espionatge. Les víctimes, per la seva banda, senten malestar per aquesta divisió i denuncien l'oblit en què han caigut.

Actualitzat
Cinc anys després, els atemptats de Madrid, els més greus d'Europa, encara serveixen de munició per a la picabaralla política. El dia de l'aniversari d'uns fets en què 191 persones van morir i més de 1.500 en van resultar ferides, s'han organitzat diversos actes de record per les víctimes, però cap d'unitari.

De fet, l'únic moment del dia en què tota la classe política s'ha mantingut unida recordant les víctimes d'aquella matança ha estat el minut de silenci que ha obert la sessió de control al govern espanyol al Congrés. Tot just començar la sessió, el president del Congrés, José Bono, ha demanat a totes les persones que hi havia al saló de sessions que guardessin "un minut de silenci respectuós" per la memòria de les víctimes del "crim terrorista més greu que s'ha comès mai a Espanya". Poc abans, Bono havia consultat amb tots els portaveus dels grups la seva intenció d'homenatjar les víctimes de l'11-M i els seus familiars.

A continuació, i abans de respondre a la primera pregunta de la sessió, el president espanyol ha volgut insistir en el seu suport i reconeixement a totes les víctimes.

Al llarg del dia s'han fet diversos actes de record. Alcalá de Henares, Coslada, San Fernando de Henares i Torrejón de Ardoz són algunes de les poblacions on s'ha fet un homenatge a les víctimes, a través d'ofrenes florals i actes commemoratius. A Barcelona s'hi han fet dues concentracions: l'una davant del monument a les víctimes del terrorisme, a l'avinguda Meridiana, en què han assistit unes 100 persones, segons la Guàrdia Urbana, i l'altre, a la plaça Sant Jaume, en què han participat unes 60.

A la capital, el govern de la Comunitat ha organitzat una ofrena floral a la Reial Casa de Correus. En aquest acte no hi han assistit els socialistes madrilenys, que han decidit escenificar així la seva indignació perquè aquest mateix dimarts Aguirre va donar per tancada la investigació per la suposada trama d'espionatge en aquesta comunitat.

Pel que fa a l'Ajuntament de Madrid, aquest any ha decidit reduir l'habitual acte de commemoració al monument de l'estació d'Atocha i l'ha convertit en una ofrena floral. Hi han assistit l'alcalde, Alberto Ruiz-Gallardón, i la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. Els sindicats CCOO i UGT també han organitzat actes.

Govern i oposició, al concert d'homentatge

Un dels últims actes de la jornada ha estat un concert a l'Auditori Nacional de Música que ha organitzat l'Associació de Víctimes del Terrorisme. Es tracta de l'"In memoriam 11-M". Hi han assistit familiars, membres dels serveis d'emergència i una nodrida representació institucional. Per part del govern espanyol, que no ha convocat cap acte oficial, hi ha anat la vicepresidenta primera, Maria Teresa Fernández de la Vega, i Magdalena Álvarez, que han coincidit amb el líder de l'oposició, Mariano Rajoy. També hi han acudit els prínceps d'Astúries, la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, i el president del CGPJ, Carlos Dívar.

Les víctimes, per la seva banda, s'han mostrat decebuts per la falta d'unitat. "El problema és que cadascú fa la guerra per la seva banda", apunta el portaveu de l'Associació 11-M, Pilar Manjón. Si els polítics assisteixen als actes ho fan '"passant-hi deu minuts per després anar-se'n a dinar".

L'Associació 11-M considera que el cinquè aniversari mereixia alguna commemoració especial perquè, a més, l'11-M és el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme. El problema de fons és que "no hi ha voluntat política" perquè "no hi ha rèdits electorals a la vista".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut