Ginebra

L'OMS declara l'emergència global per l'expansió del coronavirus de la Xina

L'Organització Mundial de la Salut ha felicitat el govern xinès per les mesures que ha pres i no ha restringit els desplaçaments ni el comerç

Sílvia MateuActualitzat

El Comitè d'Emergències de l'Organització Mundial de la Salut ha declarat l'emergència internacional per a la salut pública per l'expansió del coronavirus de la Xina.

Quinze epidemiòlegs i experts de l'organització han participat a la reunió a la seu central de Ginebra, alguns per videoconferència. Ha presidit la reunió el director general de l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, que ha dit que "no es tracta d'una falta de confiança en la Xina", i ha felicitat el govern xinès per "les mesures extraordinàries que ha pres per contenir l'expansió del coronavirus".

L'emergència internacional ha de permetre augmentar la coordinació entre totes les xarxes sanitàries de cada país per prendre mesures de prevenció i fer programes homogenis de tractament, quarantena i conscienciació de l'opinió pública:

"No sabem com pot ser l'impacte d'aquest virus si arriba a un país amb un sistema sanitari feble. Hem d'actuar ara per ajudar els països a preparar-se davant la possibilitat que hi arribi el virus. És per això que declaro l'emergència pública d'abast internacional pel brot global del coronavirus."

El comitè d'experts s'ha reunit després que el director general de l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha estat a Pequín analitzant la situació de l'epidèmia amb el president xinès, Xi Jinping, i altres autoritats.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS (REUTERS/Denis Balibouse)


Sense restricció de moviments

Però l'OMS no restringeix els desplaçaments ni el transport de mercaderies:

"No recomanem restringir els viatges, ni els intercanvis comercials ni els moviments [de població] i estem en contra de qualsevol restricció als viatges."

La propagació del virus és cada cop més ràpida i augmenta la xifra de morts, tot i que la majoria dels infectats acaben superant la malaltia.

A la Xina, els morts ja són 170, i els afectats confirmats, 7.736, repartits en 31 províncies. A més, el coronavirus ha superat les fronteres xineses i ha arribat a 19 països, on s'han confirmat 98 persones infectades, segons l'OMS. L'últim país on ha arribat el contagi és a Itàlia, on han detectat dos positius en dos turistes xinesos. Fora de la Xina, no hi ha hagut cap mort.

L'Organització Mundial de la Salut ha explicat que vuit infectats fora del país asiàtic han estat per transmissió de persona a persona, als Estats Units, Alemanya, el Japó i el Vietnam.

 

Els experts de l'OMS també han recomanat fer servir el nom de "Malatia respiratòria aguda 2019-nCoV" per referir-se a la infecció d'aquest nou coronavirus. 2019-nCoV és el nom per designar el virus.

 

Canvi de criteri

La setmana passada, en un altre comitè d'emergència, l'OMS va considerar que era molt aviat per declarar una alerta global perquè l'epicentre de l'epidèmia es mantenia a la ciutat xinesa de Wuhan i els casos a l'estranger eren de persones procedents d'aquest focus.

Dilluns, ja va apujar l'alerta de moderada a elevada. Segons una portaveu de l'organització, els informes que havien fet abans tenien "un error de formulació" que "hem corregit."

La situació s'ha reavaluat davant el creixent nombre de casos fora de la Xina i que en alguns s'han diagnosticat en persones que no van ser al país asiàtic, sinó que es van encomanar per persones que procedien de la Xina.

Abans que l'ONU prengués aquesta decisió, empreses com Ikea o aerolínies com Iberia han pres mesures d'aïllament pel seu compte. També  els països fronterers amb la Xina, com Rússia, han tancat el pas.

 


Precedents d'emergència

Els criteris fonamentals per declarar l'emergència internacional són tres: la gravetat extraordinària de la malaltia, el risc d'expansió ràpida en altres països i que requereixi una resposta coordinada internacional.

Fins ara, s'ha declarat aquesta mena d'emergència cinc vegades: amb el brot de la grip H1N1, coneguda com la "grip A", el 2009, l'Ebola a l'Àfrica Occidental el 2014 i a la República Democràtica del Congo el 2019, la pòlio a l'Àfrica central el 2014 i el virus Zika el 2016.

L'aplicació de l'alerta és diferent quan el causant de l'epidèmica és un mosquit, com és el cas del Zika, o si es transmet de persona a persona a través de l'aire, com en el cas del coronavirus.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut