Protesta dels pagesos a tocar de Tàrrega

La pagesia manté tallada l'A2 a Tàrrega, però es reobre l'AP-7 i l'N-2

Mascort diu que la reunió amb els pagesos inicia "un camí per resoldre els problemes" del camp i es mostra comprensiu amb l'exigència de canviar el nom de la conselleria que dirigeix.

RedaccióActualitzat

L'autopista AP-7 a Vilademuls ja té oberts dos carrils en sentit sud i un en sentit nord des d'aquest divendres al vespre, després de l'aixecament majoritari de les protestes de pagesos i ramaders anunciat dijous pels diversos acords a què s'ha arribat amb la Generalitat

 

Des de la matinada, una cinquantena d'operaris han treballat per retirar obstacles. Després, han començat a asfaltar de nou les parts amb desperfectes del ferm i a substituir les tanques de l'autopista que es van arrencar.

Els responsables de l'operatiu creuen que la via no es podrà reobrir completament, amb tots els carrils, fins diumenge.

Es calcula que caldran 900 tones d'asfaltat per reparar l'AP-7 després de les mobilitzacions pageses (ACN/Ariadna Reche)

Aquestes tasques de neteja ha afectat, de retruc, la circulació: hi ha hagut durant tot el dia retencions entre Borrassà i Figueres.

També s'ha pogut reobrir passades les vuit del vespre la circulació per la carretera N-2, en tots dos sentits, en el tram de 12 quilòmetres entre Bàscara i Vilamalla. Durant tot el dia, el trànsit es desviava cap a la GI-623, en sentit nord, i cap a la C-31 i la C-26 en sentit sud.


Talls a Tàrrega fins dissabte al migdia

Al sud del país continua tallada l'autovia A-2, en tots dos sentits, en el tram de 7 quilòmetres entre Tàrrega i Vilagrassa. En aquest cas, el motiu és que hi ha pagesos que mantenen la mobilització, perquè consideren que els acords assolits són insuficients.

A primera hora de la tarda, després de fer una assemblea, han confirmat que mantenen la intenció de mantenir la protesta fins dissabte al migdia.

Restes fumejants i tractors a l'autovia A-2 a tocar de Tàrrega, aquest matí (ACN/Ignasi Gómez)

A la demarcació de Lleida també estan tallades altres vies, com l'A-22 a Almacelles, en tots dos sentits, l'L-902, entre Almenar i Alfarràs, també en tots dos sentits, i l'N-230 a Alfarràs.
 

Previsió de marxes lentes a la C-16

Per aquest cap de setmana, els pagesos de la Catalunya Central havien anunciat la intenció de tallar el trànsit a la C-16, l'Eix del Llobregat, que connecta amb la Cerdanya i amb França a través del Túnel del Cadí.

La intenció inicial era fer-ho divendres, dissabte i diumenge a partir de les 15.00, però al final sembla que els talls es convertiran en marxes lentes


Mascort, satisfet de la reunió amb pagesos i ramaders

El conseller d'Acció Climàtica, Agenda, Rural i Alimentació, David Mascort, s'ha mostrat "satisfet" que "per primera vegada" s'ha començat "un camí per resoldre els problemes que tenen els pagesos i els ramaders del país".

Ho ha dit l'endemà de la reunió amb els principals sindicats i la plataforma Revolta Pagesa, que es va tancar amb alguns acords que han portat a l'aixecament de la majoria de les mobilitzacions. 

"El clam del sector primari és un clam d'auxili perquè molts d'ells ho estan passant molt malament", ha dit també, en una entrevista a "Els matí de Catalunya Ràdio en què s'ha mostrat comprensiu amb l'exigència de canviar el nom del departament que dirigeix, perquè volen "que es vegi que al govern, al país, li importa el sector primari".

Un nom "que inclogui agricultura, ramaderia i pesca", proposat pels pagesos, que es presentarà en el ple monogràfic que s'ha de fer la setmana que ve al Parlament i que acabaran acordant els partits.

Més enllà de les reivindicacions de la pagesia, Mascort ha remarcat que el govern no és partidari de les interconnexions de conques, sinó d'aconseguir que cada "unitat" gestioni la seva aigua. 

En aquest sentit, ha dit que "el 2028-2029, la regió metropolitana de Barcelona serà autosuficient" i "no dependrà dels envasaments" per a l'aigua de boca i d'ús industrial, que procedirà de l'aigua regenerada, dessalinitzada i freàtica. 

També ha avançat que, ara mateix, amb les restriccions actuals, Catalunya té aigua fins a finals d'any, i ha defensat que "ens haurem de replantejar com vivim, si això perdura de la manera que sembla que seguirà".

Escolta l'entrevista al conseller Mascort:

ARXIVAT A:
MobilitatAgriculturaRamaderia
Anar al contingut