Reunió entre el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort i les organitzacions agràries (ACN/Aina Martí)

Acord dels pagesos i el govern per canviar el nom del departament i reorganitzar l'ACA

La pagesia votarà aquesta tarda en les diferents assemblees si aixequen els talls

RedaccióActualitzat

Informació actualitzada: La pagesia aixeca la majoria dels talls després de l'acord amb el govern
 

Acord entre la Generalitat i els pagesos per desconvocar els talls indefinits a les carreteres; concretament, sis acords. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha comparegut per explicar-los després d'una reunió en què han participat els grans sindicats del sector i també Revolta Pagesa.

En primer lloc, Mascort ha confirmat l'entesa amb els pagesos per canviar el nom del Departament d'Acció Climàtica. Una de les reivindicacions principals de Revolta Pagesa era tornar a la denominació antiga, és a dir, Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

El conseller ha explicat que portaran una proposta de resolució al Parlament --la setmana que ve se celebra un ple monogràfic sobre el sector-- per tornar a incorporar aquesta denominació sense perdre "Acció Climàtica".

Els pagesos han explicat que no es tracta només del nom sinó que tot el sector primari es trobi agrupat en un sol departament per simplificar el contacte amb l'administració.

Ara la pagesia està fent assemblees per decidir si accepten els acords i aixequen els diversos talls en marxa, en un ambient molt encès. En alguns casos alguns reclamen quedar-se i allargar la protesta, mentre d'altres demanen marxar.

 

Reorganització de l'ACA

La plataforma també reclamava el cessament dels responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA); el seu director, Samuel Reyes, i el número dos, Jordi Molist.

Malgrat el conseller ha rebutjat aquest plantejament, s'ha compromès a reorganitzar l'àrea que encapçala Molist, incloent "la direcció".

 "Reorganitzarem tota l'àrea, fins i tot la direcció, i això implicarà canvis segur"

A més d'això, les organitzacions pageses participaran al ple monogràfic de la setmana que ve al Parlament. Es tracta del segon acord. Mantenir un diàleg permanent a través de la taula de treball ja activa n'és el tercer.

Un altre acord, aquest només amb la plataforma pagesa, és que l'ACA tingui "més sensibilitat envers el sector". La plataforma farà una proposta al ple monogràfic per ampliar la seva representació al consell d'administració de l'agència.

Pel que fa a la burocràcia, una altra de les denúncies dels pagesos, el conseller ha reconegut que és una cara de les ajudes que el Govern ha ofert per situacions com la sequera o gelades.

"És veritat que a vegades són ajuts complicats"

Més ajudes al sector: tres milions per la sequera

En certs ajuts se suprimiran condicions --és el quart acord-- i també s'ampliarà el suport econòmic a les zones que no s'han pogut regar per la sequera, reajustant les ajudes perquè arribin a tothom i ho facin de manera generalitzada. Aquest és el cinquè i últim acord unànime.

Són uns acords que ha confirmat Joan Caball, d'Unió de Pagesos, que ha explicat que els nous ajuts suposaran uns tres milions més pel sector. Concretament, es tracta d'un ajut complementari d'uns 200 euros per hectàrea per les zones que no s'han pogut regar.

D'altra banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquesta tarda a l'oficina de turisme de l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà) amb sis representants de la Plataforma Pagesa.

Li ho han demanat aquesta tarda i el president ha accedit, tot i que de moment no han trascendit els resultats de la trobada.


Reunió àmplia

Mascort ha convocat els manifestants aquest dijous al matí, després que amenacessin de mantenir els talls de carreteres de manera indefinida.

A la trobada, que ha començat amb 40 minuts de retard, hi ha els grans sindicats que participen en la taula agrària, amb cinc membres d'Unió de Pagesos, cinc de la JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya), i cinc de la Federació de Cooperatives Agràries.

Tots ells han tingut l'oportunitat de parlar amb el conseller i amb dos alts càrrecs de la Generalitat.

Però la particularitat de la reunió d'avui és que, excepcionalment, cinc membres de Revolta Pagesa han participat en la trobada. En principi no hi haurien de ser perquè no formen part d'aquesta taula agrària i no tenen potestat institucional per signar acords.

Ara bé, vist el moviment que hi ha a Catalunya i les seves reivindicacions, i després que dimarts Mascort no fes acte de presència a una reunió amb ells a Manresa --fet que va encendre encara més els ànims-- totes les parts han acordat que hi poguessin participar.

I és que, tot i ser un moviment assembleari sorgit de forma espontània, aquesta organització ha esdevingut una veu destacada en les mobilitzacions.

En marxa la reunió entre els pagesos i la conselleria, amb David Mascort al capdavant

Els punts a tractar

S'esperava que la reunió fos llarga. Revolta Pagesa havia avançat que si no es complien una sèrie de requisits no aixecarien els talls que hi ha ara mateix.

Damunt de la taula, principalment tres punts: el canvi de nom de la conselleria perquè es torni a dir Departament d'Agricultura i Ramaderia, el cessament del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, i el seu número dos, Jordi Molist --que segons els manifestants dimitiria a finals d'any-- i que s'assoleixin acords de govern immediats davant del que els pagesos qualifiquen de situació crítica del sector primari.

A més, Revolta Pagesa exigeix que els ajuts a la sequera no tinguin condicionants.

Els pagesos també rebutgen la competència deslleial d'importacions que no respecten els estàndards de la UE i els incompliments de la llei de la cadena alimentària, que fan que no es repercuteixi en el pagès l'encariment dels preus que té el consumidor.

De fet, aquest dimecres agricultors i ramaders de la Catalunya del Nord també es van sumar a la protesta, unint-se al tall de l'AP-7, per "demostrar a Brussel·les que el problema és transfronterer i que cal una revolució col·lectiva".

A més, volen tractar altres temes, com els ajuts a la vinya i al cereal o la manera com es gestiona la fauna salvatge a Catalunya. Així mateix, volen que es concreti què pot fer la Generalitat per mirar de solucionar la llei de la cadena alimentària.


Concentració davant de casa del conseller

La trobada també arriba en un clima d'alta pressió cap al conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. Aquest dimecres a la nit diversos pagesos s'han concentrat davant de casa seva a Vilablareix, al Gironès, per mostrar el seu malestar per l'actitud del departament pel que fa a les protestes del sector.

La concentració ha estat reduïda i no ha generat conflictes, en un acte que ha estat vigilat per diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra.

Amb l'objectiu d'intentar apaivagar els ànims, Mascort ha anul·lat un acte que tenia programat aquest dijous a Xerta per poder-se reunir amb els pagesos.

A més, en les últimes hores alguns manifestants han reclamat la dimissió del conseller, tot i que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li ha mostrat el seu suport i ha lamentat que s'hagi anat a protestar davant de casa seva.

Després de defensar que el govern ha decidit les polítiques d'acord amb el sector, Aragonès també ha recordat que hi ha qüestions que es reclamen que "malauradament" no depenen de la Generalitat, sinó de la Unió Europea o del govern espanyol.


Tercer dia de mobilitzacions

Aquest és el tercer dia consecutiu de tractorades i talls. Els pagesos gironins mantenen el tall de l'AP-7 i l'N-2 a Pontós, a l'Empordà, després que hagin passat la tercera nit bloquejant la circulació tant en direcció nord, cap a la frontera amb França, com en direcció sud.

A Pontós, els pagesos han incorporat un nou element per mantenir el bloqueig de la carretera. A més dels tractors i les barricades, avui hi han talat un pi i l'han col·locat al mig de la calçada fent un forat a terra.

Durant aquests dies n'han estat arrancant uns quants dels que hi ha al voral de la carretera per poder obstaculitzar el pas dels vehicles. Argumenten que és una mostra més de protesta.

El pi, al mig de l'AP-7 (ACN/Gerard Vilà)

Al pla de Lleida, on hi ha bloquejades des de dimarts vies clau de comunicació, com l'A-2 a Tàrrega i l'AP-2 i l'A-2 a Soses, al Segrià, els pagesos i ramaders fan torns per mantenir les protestes, alhora que atenen la seva feina a les granges i les finques.


Per als pagesos del Pirineu ha estat la segona nit de protestes a peu de carretera, malgrat el vent i les temperatures sota zero. Al Pont de Suert, on tallen l'N-230 des de fa dos dies, han arribat als tres graus negatius.

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàticaAgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut