La noia que va acusar d'islamofòbia el professor francès decapitat: "Vaig mentir"

De França arriben noves revelacions sobre el cas del professor Samuel Paty, que va ser assassinat arran d'una falsa acusació d'islamofòbia

RedaccióActualitzat

S'ha sabut ara, però va passar el 25 de novembre: en la seva declaració davant la Fiscalia Antiterrorista, Z., la filla de l'home que va iniciar a les xarxes una campanya contra Samuel Paty, el professor que va ser decapitat per mostrar caricatures de Mahoma, va mentir sobre el que va passar a classe.

Una mentida que va propiciar l'assassinat del docent.

De fet, Z., de 13 anys, ni tan sols hi era, a l'aula, el 6 d'octubre, quan Paty, de 47 anys, professor d'història, va plantejar un debat sobre els límits de la llibertat d'expressió durant una classe d'ensenyament moral i cívic.

Aquesta assignatura es va introduir el 2015, arran de l'atac contra el setmanari satíric Charlie Hebdo, en substitució de les assignatures d'educació cívica i d'educació cívica jurídica i social, que fins aleshores s'impartien a primària i secundària respectivament.

Que Z. no va assistir a classe, aquell dia, ja se sabia, perquè altres alumnes ho havien explicat als investigadors de la SDAT, la subdirecció antiterrorista francesa.

També havien explicat que Paty no va tenir cap comportament islamòfob; ben al contrari, el professor havia advertit als alumnes que podien tancar els ulls si pensaven que la imatge els resultaria ofensiva.

La classe va transcórrer sense cap problema.

Z., en canvi, va dir al seu pare que Paty havia assenyalat els alumnes musulmans i els havia fet sortir de classe abans de mostrar una caricatura de Mahoma nu.

Més tard, però, confrontada amb l'explicació dels companys que sí eren a classe, Z. va acabar admetent que havia mentit.

 

No volia decebre el pare

En una confessió que aquest diumenge ha publicat el diari Le Parisien, l'adolescent assegura que va mentir al seu pare per no haver de reconèixer el motiu de la seva absència: que havia estat expulsada dos dies per mal comportament.

Diu que no volia decebre el pare, que per a ella "ho és tot", i que estava acomplexada pel bon comportament i els bons resultats acadèmics de la seva germana bessona.

Homenatge a París al professor francès Samuel Paty, decapitat divendres per un jove txetxè (Reuters/ Pascal Rossignol)

"Je suis prof", el clam dels francesos contra el terrorisme arran de l'assassinat de Paty (Reuters/ Pascal Rossignol)

Indignat per l'explicació de la seva filla, Brahim Chnina, de 48 anys, va penjar un vídeo a les xarxes socials, al cap de dos dies, en què insultava Paty, el comparava amb Hitler i deia que no hauria d'educar infants, sinó educar-se a si mateix.

De la reacció de Chnina se'n va fer ressò Abdelhakim Sefrioui, un islamista fitxat per la policia.

I va arribar fins a Abdullah Anzorov, un noi d'origen txetxè de 18 anys, radicalitzat des de feia mesos, que el 16 d'octubre va decapitar el professor a l'exterior del centre on treballava, a Conflans-Sainte-Honorine, al departament d'Yvelines, a la regió d'Illa de França.

ARXIVAT A:
FrançaIslamofòbiaIslamLlibertat d'expressió
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut