Flors blanques i un cartell amb el lema "Jo soc professor" en record al mestre de secundària decapitat (Reuters/Chars Platiau)
Flors blanques i un cartell amb el lema "Jo soc professor" en record al mestre de secundària decapitat (Reuters/Chars Platiau)

L'autor de la decapitació a França va reivindicar l'atac amb un tuit adreçat a Macron

L'assassí del mestre francès, un refugiat txetxè de 18 anys, no sortia en cap registre de radicalisme islàmic

RedaccióActualitzat

El fiscal nacional antiterrorista de França ha donat aquest migdia nous detalls de les investigacions sobre el jove txetxè que divendres va decapitar amb un ganivet de cuina un professor de secundària a Conflans-Sainte-Honorine.

Nascut fa 18 anys a Moscou i d'origen txetxè, Abdullah vivia amb la seva família a la població normanda d'Evreux, a uns 100 quilòmetres al nord-est de París.

Entre les nou persones que la policia ha detingut aquesta nit hi ha els pares, l'avi i el germà menor de l'autor de l'atac. Tots ells tenien estatut de refugiat. També han estat detinguts tres amics seus.

Segons ha explicat el fiscal antiterrorista, Abdullah tenia antecedents policials per fets delictius de poca importància quan era menor d'edat, però el seu perfil no constava en els registres dels serveis d'informació sobre radicalisme islàmic al país.

A més dels familiars i amics d'Abdullah, també han estat detinguts el pare d'una alumna del centre i un altre home que van llançar a les xarxes una mobilització contra el professor d'història per haver mostrat a classe dues caricatures satíriques de Mahoma. Tots dos homes van identificar el professor a diverses xarxes socials i van facilitar el seu número de telèfon i l'adreça de l'institut on treballava. A més van exigir a la direcció del centre que expulsessin el professor.

Acte en memòria del professor d'institut decapitat per defensar la lliberta d'expressió (Reuters/Chars Platiau)
Acte en memòria del professor d'institut decapitat per defensar la lliberta d'expressió (Reuters/Chars Platiau) (Reuters/Chars Platiau)

Missatge reivindicatiu escrit al migdia

Segons el que ha explicat el fiscal antiterrorista, els investigadors van trobar en el telèfon mòbil d'Abdullah un missatge reivindicatiu de l'atac escrit a un quart d'una del migdia, unes quatre hores abans de cometre l'atemptat a Conflans-Sainte-Honorine.

Després es va dirigir a l'institut on treballava la víctima, Samuel Paty, un professor d'història de 47 anys. A les portes de l'institut de secundària Bois d'Aulne va preguntar als alumnes que sortien de classe que li diguessin qui era el professor Paty. Quan el professor va sortir de classe sembla que el va seguir i el va atacar quan estava a uns metres del centre escolar. Tres minuts abans de les cinc de la tarda va fer un tuit al seu compte amb un missatge adreçat "al dirigent dels infidels" Emmanuel Macron, on li anunciava que havia mort "un gos de l'infern que havia menyspreat Mahoma". Una fotografia del cap seccionat del professor acompanyava el text.

Twitter va esborrar el compte de l'autor de l'atac quan la imatge del professor decapitat va començar a córrer per la xarxa.

Abatut pels agents

La policia local va rebre l'avís de l'atac pocs minuts després, alertada per diversos testimonis dels fets. Una patrulla de policia va trobar Abdullah, que els va disparar amb una pistola d'aire comprimit abans de caure abatut per nou trets disparats pels agents.

Homenatge al professor

Colpits pel brutal assassinat del professor d'història, els alumnes i els pares d'alumnes de l'institut Bois d'Aulne han col·locat aquest matí flors blanques en record del docent.

Equips de psicòlegs atenen els alumnes del centre que ho necessitin. Molts pares expliquen que els menors estan tan afectats que no poden encara parlar de l'atac.

Alumnes dipositen flors blanques en record al metres de secundària decapitat (Reuters/Chars Platiau)
Alumnes dipositen flors blanques en record al mestre de secundària decapitat (Reuters/Chars Platiau)

Alumnes i exalumnes descriuen el professor Samuel Paty com un home "conciliador i sempre disposat a escoltar els seus estudiants". Expliquen que l'última setmana l'ambient al centre s'havia tensat després que alguns pares haguessin demanat la seva expulsió per haver mostrat caricatures de Mahoma en unes classes sobre la llibertat d'expressió.

Un dels alumnes de Paty ha explicat que en aquelles classes "tots podien donar la seva opinió" i ha demanat als seus companys que el dolor per la pèrdua del professor no els faci retrocedir i deixar de parlar de coses que poden crear polèmica: "Ara hem de continuar i enfrontar-nos-hi, no els hem de donar la raó."

Un sentiment que comparteix amb el ministre d'Educació francès, que avui ha assegurat que "l'Estat protegirà els docents" i que el professor Paty va ser assassinat perquè encarnava "el saber al servei de l'esperit crític" i treballava per la "formació de ciutadans lliures".

Un grup de professor amb flors i un cartell on posa
Un grup de professor amb flors i un cartell on posa "Jo soc professor" #DefensoLaLlibertatD'expressió davant l'institut (EFE/ Yoan Valat) (EFE/ Yoan Valat)

 

 

ARXIVAT A:
TerrorismeFrançaLlibertat d'expressió
Anar al contingut