La NASA tria el projecte d'un enginyer gironí per netejar la brossa de l'espai

La proposta de Josep Rueda, que ha quedat en segon lloc en un concurs internacional, busca poder eliminar la brossa de l'òrbita inferior de la Terra en molt poc temps i de manera eficient

Marta GibertActualitzat

Un projecte fet per un gironí, Josep Rueda Cullell, investigador en robòtica, i el seu company, Rafael Espadas, ha aconseguit formar part de l'arxiu de la NASA.

Aquests dos investigadors es van presentar a un concurs sobre l'eliminació de brossa espacial convocat per aquest organisme i van quedar en segona posició, per la qual cosa han rebut una recompensa econòmica i a canvi la NASA s'ha quedat amb els drets d'ús del projecte.

La NASA buscava idees per poder netejar l'òrbita inferior de la Terra, que és la compresa entre els 200 quilòmetres de la Terra fins als 2.000. En aquesta franja, diu Rueda, "és on hi ha la majoria de satèl·lits, per a GPS o la televisió" i que la brossa hi creix "en un bucle infinit i exponencial":

"En aquests últims anys han descobert que la brossa de l'espai, encara que sigui una pedreta, quan xoca contra un satèl·lit genera més brossa i aquesta brossa quan xoca amb altres satèl·lits en genera més en un bucle infinit i exponencial. Per tant, cada vegada hi ha més brossa i cada vegada hi ha menys espai per poder utilitzar."

O sigui que si no el netegen ara, d'aquí res no es podrà fer servir l'espai.

Concretament, la mida de la brossa que s'ha d'eliminar va d'entre un mil·límetre fins a deu centímetres. Solen ser els residus i trossets d'altres satèl·lits. "Una brossa d'aquest tipus donant voltes a la terra, sense fricció, pot agafar velocitats de 24.000 quilòmetres per hora i, si impacta contra la finestra d'un satèl·lit, la destrossa", explica l'enginyer.

"Per això, els satèl·lits ja es fabriquen de tal manera que assumeixen que anirà tenint impactes i que aniran perdent rendiment. Però s'arribarà a un punt que un impacte l'acabarà destrossant. Això representa un cost per la gent que envia satèl·lits."

Hi ha hagut un parell de missions d'anar a l'espai a recollir grans satèl·lits, però encara no hi havia hagut un moviment actiu per començar a eliminar aquesta brossa petita. Ara han començat a posar fil a l'agulla amb aquest concurs d'idees on s'han presentat Rueda i Espadas.

La mida de la brossa que s'ha d'eliminar va d'entre un mil·límetre fins a deu centímetres (ESA)

Josep Rueda explica així la idea que ells van presentar a la NASA i va quedar en segon lloc: "La idea per eliminar la brossa espacial es basa a fer servir un petit exèrcit de satèl·lits equipats amb un làser solar. Aquest làser seria com un mirall on es concentra l'energia del Sol, la focalitza en un punt i emet un làser. Aquest làser dispara i canvia la trajectòria de la brossa, retornant-la a la terra i quan aquesta brossa entra a l'atmosfera, la mateixa atmosfera l'acaba cremant".

Els investigadors consideren que la seva idea ha tingut una bona acollida perquè:

"El satèl·lit és molt petit i compacte, pesa menys de cent quilos. I ara hi ha programes perquè petites empreses puguin pujar el seu satèl·lit. A més, el làser solar no depèn de components elèctrics."

Els dos investigadors han calculat que amb un sol satèl·lit es podria netejar tota una fracció de l'òrbita en menys de dos anys. Consideren que és una fórmula activa i eficient d'eliminar la brossa de l'espai en molt poc temps.

 

ARXIVAT A:
CiènciaInvestigadors catalansNASA
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut