Madrid

La Moncloa anuncia recursos contra l'impost de pisos buits i dues lleis més dos dies després de la reunió Puigdemont-Rajoy

Moncloa anuncia en total tres recursos i ho emmarca en "l'exercici normal de les competències de cadascuna de les administracions públiques"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat presentar tres recursos més al Tribunal Constitucional contra tres lleis catalanes: contra el decret de pisos buits, la llei d'igualtat entre homes i dones i la llei simplificació administrativa i els governs locals. Ho ha anunciat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"No es pot gravar dues vegades un mateix fet imposable", ha assegurat en referència al recurs contra l'impost dels pisos buits, un tribut català que ja s'aplicava i que havia recaptat 11,3 milions d'euros amb la primera liquidació anual, segons va anunciar la Generalitat fa tot just una setmana.

Lluny de mostrar cap gest per destensionar les relacions amb Catalunya o de relaxar la seva estratègia de portar lleis al TC, Catalá ha defensat que es tracta de lleis que envaeixen competències del govern espanyol i ha afegit que els recursos incorporen la petició de suspensió cautelar perquè els efectes de les lleis "tenen prou conseqüències perquè sigui així".

El govern espanyol, però, encara no ha pres cap decisió sobre la llei catalana antidesnonaments, segons ha assegurat el ministre a preguntes dels periodistes. Després de la reunió entre Puigdemont i Rajoy, en què el president català li va demanar a l'espanyol que l'ofensiva judicial de l'Estat no afectés, en la mesura del possible, els ciutadans, Català ha emmarcat en "l'exercici normal de les competències de cadascuna de les administracions públiques" aquests recursos.

Ho ha fet després de fer un recompte de recusos. Segons Catalá, Moncloa ha portat al TC aproximadament 30 lleis catalans, i la Generalitat, per la seva banda, n'hi ha portat unes 50.

Catalá ha parlat de la "millor disposició per trobar solucions", però també ha ressaltat que les solucions s'han d'ajustar sempre a la llei. En aquest sentit, el titular de Justícia ha recordat que Rajoy va insistir a Puigdemont que el govern espanyol no renunciaria a defensar la Constitució.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut