Imma Monsó ha guanyat el setè Premi Òmnium a la millor novel·la de l'any amb "La mestra i la Bèstia"
Imma Monsó ha guanyat el setè Premi Òmnium a la millor novel·la de l'any amb "La mestra i la Bèstia" (Òmnium)

"La mestra i la Bèstia", d'Imma Monsó, Premi Òmnium a la millor novel·la de l'any

L'obra de l'autora lleidatana s'ha imposat a les altres dues finalistes: "A casa teníem un himne", de Maria Climent, i "Una vegada va ser estiu la nit sencera", d'Elisabet Riera

RedaccióActualitzat

"La mestra i la Bèstia", de l'escriptora Imma Monsó, publicada a Anagrama, ha estat considerada la millor novel·la en català publicada l'any passat.

Així ho ha proclamat el jurat del setè Premi Òmnium a la millor novel·la de l'any, en un acte celebrat aquest vespre a la Casa Rius de Barcelona.

El Premi Òmnium, el més ben dotat a Catalunya a obra publicada, està reconegut econòmicament amb 25.000 euros, 20.000 euros directes per a l'autora i 5.000 euros més per a la promoció.

D'una preselecció prèvia de nou obres, publicades entre el novembre de 2022 i l'octubre de 2023, un jurat independent format per Magí Camps, Neus Real, Marta Pessarrodona, Toni Puntí i Marta Segarra en va triar, primer, les tres obres finalistes i, finalment, la novel·la guanyadora.
 

"La mestra i la Bèstia"

De l'obra guanyadora, "La mestra i la Bèstia", el jurat ha destacat la personalitat original i poderosa de la Severina, la mestra protagonista, un personatge "que arriba a la literatura catalana per quedar-s'hi".

Segons l'acta del jurat, "la novel·la és una recreació del motiu de 'La bella i la Bèstia' d'alt voltatge literari, de lectura apassionant per la trama que desplega i per la caracterització acolorida dels personatges que envolten la figura principal.

L'obra destaca, també, per "la recreació de la parla local i, encara, pel retrat d'uns temps foscos de la història del segle XX mitjançant una dosificació d'informació que els representa tant literalment com simbòlicament". 

 

Maria Climent i Elisabet Riera, les finalistes

La trobada també ha convocat les altres dues finalistes d'aquesta edició: Maria Climent, autora del llibre "A casa teníem un himne", de L'Altra Editorial, i Elisabet Riera, amb la novel·la "Una vegada va ser estiu la nit sencera", de l'editorial Males Herbes.

Segons Xavier Antich, el president d'Òmnium, les obres de Climent, Monsó i Riera, les tres dones finalistes, evidencien un any més "l'esplendor i la potència de la literatura catalana actual".


Uns premis nascuts el 2017

El Premi Òmnium a la millor novel·la de l'any va néixer l'any 2017. D'aquesta manera, l'entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d'igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l'anglès Booker, i amb l'objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzant el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l'obra "Els estranys". "Aprendre a parlar amb les plantes", de Marta Orriols, va endur-se el premi en l'edició 2018. "L'esperit del temps", de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019.

El 2020 el guardó va ser per a "Boulder", d'Eva Baltasar, i el 2021, el títol guanyador va ser "Junil a les terres dels bàrbars", de Joan-Lluís Lluís. El 2022, el guardó va ser per a "Ràbia", de Sebastià Alzamora. Aquest any els honors han estat per a "La mestra i la Bèstia", d'Imma Monsó

ARXIVAT A:
LiteraturaÒmnium Cultural
Anar al contingut