La meitat de morts per Covid-19 en cinc països europeus són en residències de gent gran
Un resident en una unitat a Estrasburg, França, fa una videotrucada ajudat per una infermera (Reuters/Christian Hartmann)

La meitat de morts per Covid-19 en cinc països europeus són en residències de gent gran

Un estudi de la London School of Economics amb dades de cinc països situa els percentatges entre el 57% a Espanya i el 42% a Bèlgica

Xavier DuranActualitzat

Les morts per Covid-19 a les residències de gent gran signifiquen al voltant de la meitat del total de morts per aquesta malaltia. Així ho assenyala un estudi de la London School of Economics (LSE).

L'estudi l'han fet la catalana Adelina Comas-Herrera, del Care Policy and Evaluation Center de l'LSE, i el basc Joseba Zalakain, del SIIS Centro de Documentación y Estudios.

Per elaborar-lo, han pres dades de cinc estats europeus: Itàlia, Espanya, França, Irlanda i Bèlgica. El percentatge que signifiquen els morts per Covid-19 a els residències oscil·la entre el 42% i el 57% del total.

La xifra més elevada correspon a Espanya, on s'ha fet una estimació a partir de la publicació en els mitjans de les dades dels governs autonòmics. Això suggereix que el 57% de les morts per Covid-19 entre el 8 de març i el 8 d'abril havien sigut de gent gran ingressada en residències.

En segon lloc se situaria Irlanda, on les dades centralitzades assenyalen que són el 54% del total.

A la resta de països les dades són del Ministeri de Salut o, en el cas d'Itàlia, de l'Institut Nacional de la Salut. A Itàlia i França els morts en residències signifiquen el 45% del total. Bèlgica presentaria el percentatge més baix de tots cinc, amb un 42%.

Els autors avisen que les dades provenen de fonts diferents i que les diferències en les estratègies i decisions polítiques de cada país, per exemple pel que fa a la realització de testos, fa difícils les comparacions entre països.

Però segons Comas-Herrera, "si esperem estàndards perfectes de proves serà massa tard". Segons l'autora, la problemàtica de la Covid-19 a les residències és greu:

"Les residències són llocs on el distanciament físic és gairebé impossible. És com una tempesta perfecta: una població susceptible, sense poder aplicar mesures i amb personal que no té prou suport ni formació. Bona part del personal són cuidadors amb pocs coneixements mèdics."

Els autors també comenten els tres únics estudis epidemiològics que han trobat, fets tots als Estats Units. Entre les conclusions hi ha que és difícil, a partir només dels símptomes i sense testos, detectar els casos de Covid-19. Calculen que la meitat no es diagnostiquen.

També assenyalen que la falta de proves i el fet que hi pot haver casos sense símptomes entre el personal i els visitants pot ajudar a escampar el virus.

Un dels estudis també suggereix que residències on hi ha apartaments separats per a cada usuari poden presentar menys casos de Covid-19.

En el seu compte de Twitter, Adelina Comas-Herrera assenyala que hi ha molts reptes per prevenir l'expansió de la Covid-19 a les residències i que encara hi ha molt poques dades sobre aquest tema.

 

 

L'estudi no ofereix dades del Regne Unit, però alguns mitjans han suggerit que el nombre de morts en residències a Anglaterra i Gal·les podria ser molt més elevat del que indiquen les xifres oficials.

En la setmana que va acabar el 27 de març només es van declarar 20 morts per Covid-19 a totes les residències. Però segons el diari The Guardian, és possible que hi hagi centenars de morts per coronavirus que no es compten.

El nombre total podria acostar-se al miler, afirma el diari citant Care England, una entitat que agrupa proveïdors d'aquest servei.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut