La manifestació feminista que va omplir el centre de Madrid el 8 de març del 2020
La manifestació feminista que va omplir el centre de Madrid el 8 de març del 2020 (EFE / Rodrigo Jiménez)

El Constitucional ratifica la prohibició de manifestar-se a Madrid pel 8M

L'alt tribunal accepta el recurs de CCOO i UGT, però denega la mesura cautelaríssima de suspendre de manera immediata la prohibició

RedaccióActualitzat

A Madrid, no es podran fer les manifestacions previstes pel 8 de març, Dia de les Dones. El Tribunal Constitucional ha decidit admetre a tràmit el recurs d'empara que havien presentat CCOO i UGT contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) de prohibir les mobilitzacions, però els ha denegat la mesura cautelaríssima de suspendre de manera immediata la prohibició.

La decisió l'ha pres per unanimitat en considerar que no hi havia una "urgència excepcional" que justifiqués acordar la mesura sense escoltar la part contrària.

Això, després que el TSJM decidís mantenir la prohibició de fer les mobilitzacions que va dictar la delegació del govern espanyol. Col·lectius feministes i sindicats havien recorregut la decisió de les autoritats, però la justícia no els ha donat la raó. El TSJM esgrimeix que les marxes suposen un risc per a la salut.

Davant la voluntat de celebrar concentracions en un context de pandèmia, els magistrats del TSJM diuen que preval el dret a la vida i a la salut davant del dret de reunió. Després de cinc hores de deliberació, els magistrats del Tribunal Superior de Justícia defensen que la situació de la pandèmia a Madrid exigeix extremar les precaucions per preservar la salut pública. Un argument que també havien defensat la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. La resolució dels magistrats s'ha dictat per unanimitat.

La Comissió 8M havia convocat quatre concentracions de fins a 500 persones al centre de la capital espanyola. Amb aquesta decisió, Madrid és l'única regió on s'han prohibit les marxes amb motiu del Dia de les Dones.

Campanya de l'extrema dreta

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assegurat que el moviment feminista trobarà la manera de visibilitzar les seves reivindicacions mantenint les recomanacions sanitàries.

En una entrevista en el programa "Preguntes freqüents" de TV3, Montero ha atribuït la prohibició de les manifestacions del 8M a Madrid a una campanya de l'extrema dreta contra el moviment feminista. Malgrat discrepar de la decisió, la ministra diu que l'acata. 

 


 

ARXIVAT A:
8MFeminismeComunitat de Madrid
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut