La Generalitat tornarà els diners de les multes del primer estat d'alarma

El conseller Elena confirma a TV3 que tornaran els diners de les sancions, que pugen a 4 milions d'euros

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

El Departament d'Interior tornarà els diners de les multes que es van pagar relatives al primer estat d'alarma. Ho ha anunciat a TV3 el conseller Joan Ignasi Elena, que assegura que, en total, suposarà retornar 4 milions d'euros que ara són a la caixa de la Generalitat.

Entre el 14 de març i el 20 de juny del 2020, es van fer 146.000 denúncies. D'aquestes, més de 63.000 van acabar en multa, de les quals 23.000 s'han pagat. 

 

Interior decideix ara retornar-les després de la la sentència del Tribunal Constitucional que va considerar que no es podia decretar un confinament total amb l'estat d'alarma.

Aquesta sentència afirmava que les multes ja cobrades no calia tornar-les. Això sí, ordenava anul·lar les que estiguessin recorregudes o sense pagar. Això representava un greuge per als ciutadans que havien pagat. 

La sentència "és clara", ha afirmat Elena, que ha afegit que "posa en una situació molt difícil el manteniment de les multes".

El conseller ha afirmat que el retorn dels diners "té complexitat i s'està estudiant com gestionar-ho".
 

El TC estudia el segon estat d'alarma

El govern espanyol ja va ordenar la setmana passada retornar aquestes multes a tot l'estat, excepte a Catalunya i el País Basc, que tenen les competències transferides. A Euskadi ja havien anunciat que les tornarien i faltava per pronunciar-se Catalunya, que ja ho ha fet.

Tot plegat, només del primer estat d'alarma. El Constitucional encara no ha resolt sobre el segon, que va arrencar l'octubre del 2020 i va durar 6 mesos. Els magistrats tenen sobre la taula la qüestió i tenen previst decidir la seva constitucionalitat dimarts que ve.

 

 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Covid-19Tribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut