La Moncloa ordena tornar les multes del primer estat d'alarma i Catalunya ho estudia

La sentència del Constitucional que va considerar que no es podia decretar un confinament total amb l'estat d'alarma afirmava que les multes ja cobrades no calia tornar-les

RedaccióActualitzat

El govern català estudia retornar l'import de les multes que es van imposar als ciutadans que no van complir les restriccions de mobilitat durant el primer estat d'alarma per la Covid-19.

L'executiu espanyol ha ordenat aquest divendres que es retornin els imports de totes les multes cobrades durant aquell període i ha dit que anul·larà tots els expedients sancionadors que encara tramitava l'administració.

És una conseqüència directa de la sentència del Tribunal Constitucional que va considerar inconstitucionals alguns aspectes del primer estat d'alarma, que va entrar en vigor el 13 de març de 2020 i va estar vigent fins al 21 de juny. L'alt tribunal té pendent pronunciar-se sobre el segon estat d'alarma, que va començar l'octubre del 2020 i va durar sis mesos.

La sentència del Constitucional advertia que el decret d'estat d'alarma no donava cobertura legal per fer el confinament total de la població. És a dir, la suspensió d'un dret fonamental -com el de lliure circulació- només es pot fer amb un altre instrument que és l'estat d'excepció, que requereix el permís previ del Congrés.

Ara bé, el dictamen del Constitucional afirmava que l'administració no havia de retornar l'import de les multes ja cobrades. Això sí, ordenava anul·lar les que estiguessin recorregudes o sense pagar. 

Probablement per no generar un greuge a les persones que van pagar les multes en el seu moment, el govern espanyol ha ordenat avui que tots els diners cobrats durant el primer estat d'alarma es retornin.

146.000 denúncies

A Catalunya, sota la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com "llei mordassa", els Mossos d'Esquadra i les policies locals van posar 146.000 denúncies a ciutadans per saltar-se el confinament domiciliari durant el primer estat d'alarma. D'aquests procediments, més de 63.626 van acabar en multes, la majoria d'entre 300 i 600 euros.

23.000 d'aquestes sancions ja s'han pagat. En total, més de tres milions d'euros que, per ara, són a la caixa de la Generalitat. Ara cal veure si es tornarà aquest import i què passa amb la resta de persones multades.

Controls del confinament durant l'estat d'alarma
Controls del confinament durant l'estat d'alarma (ACN)

Al conjunt de l'estat, en aquest mateix període es van imposar 1.142.127 multes, segons dades del Ministeri de l'Interior. L'import total del més d'un milió de multes imposades superaria els 115 milions d'euros.

Al juliol, un jutjat contenciós de Barcelona va suspendre una multa que l'Ajuntament de la ciutat va posar una ciutadana que s'havia saltat les restriccions contra la pandèmia. Era la primera resolució judicial que anul·lava una sanció arran de la sentència del Tribunal Constitucional que va declarar nul el primer estat d'alarma.

Euskadi i Catalunya en tenen les competències transferides. El conseller de Seguretat basc, Josu Erkoreka, ja va anunciar a començaments d'octubre que es retornarien totes les multes per saltar-se el primer confinament al País Basc.

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Estat d'alarmaCoronavirus Covid-19Mossos d'EsquadraSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut