Un Constitucional dividit tomba el primer estat d'alarma del govern de Pedro Sánchez

Considera que per a algunes mesures incloses en el decret, com el confinament domiciliari, calia aprovar l'estat d'excepció

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional (TC) ha dictaminat que el primer estat d'alarma per fer front a la pandèmia, aprovat el març de 2020, va ser inconstitucional en alguns aspectes.

La sentència, de la qual només s'ha avançat una breu nota de premsa, i que no es coneixerà amb detall fins d'aquí uns dies, anul·la i declara inconstitucionals alguns punts del decret que establia el primer estat d'alarma, que va entrar en vigor el 13 de març de 2020 i va estar vigent fins al 21 de juny de 2020.Sosté que el decret d'estat d'alarma que va aprovar el govern espanyol no donava cobertura legal per fer el confinanent total de la població. És a dir, la suspensió d'un dret fonamental -com el de circulació- només es pot fer amb un altre instrument que és l'estat d'excepció, que requereix el permís previ del Congrés.
    

 

La decisió del TC, arran d'un recurs d'inconstitucionalitat presentat pel partit d'extrema dreta Vox, ha estat adoptada després de dies de debat que no han servit per acostar posicions entre els magistrats, molt dividits.

Així, s'han emès sis vots a favor i cinc en contra. En el resultat final ha estat decisiu el vot de la vicepresidenta del TC, la barcelonina Encarnación Roca, de tarannà més aviat conservador.

Els altres cinc vots a favor del recurs de Vox són de cinc magistrats clarament conservadors, entre els quals hi ha el ponent, Pedro González-Trevijano.

Els vots en contra, en canvi, han estat emesos per dos magistrats conservadors i tres de progressistes. Han emès vot particular Juan José González Rivas, actual president del TC, i els magistrats Andrés Ollero, Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.

Ara cal veure quines repercussions tindrà aquesta resolució sobre, per exemple, les sancions que es van imposar als ciutadans que es van saltar el confinament.

 

El govern espanyol, sorprès

La resolució és un revés polític per a Pedro Sánchez. L'executiu assegura que respecta la decisió del Constitucional però que l'estat d'alarma va ser una eina imprescindible.

Segons fonts de Moncloa, la decisió ha sorprès a l'executiu, perquè asseguren "no té precedents". Defensen que la mesura era es va prendre conforme a la Constitució i a la llei orgànica de l'Estat d'Alarma.

Afegeixen, a més, que altres països europeus van fer servir fórmules semblants dins les seves legislacions per fer front a la pandèmia.

Des del govern espanyol recorden que tant el PP com Vox van votar favorablement a l'estat d'alarma quan es va debatre per primera vegada al Congrés.

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut