La Fundació Carme Chacón contra les cardiopaties congènites es presenta al Parlament
José Montilla, durant la seva intervenció en la presentació de la Fundació Carme Chacón (ACN)
Barcelona

La Fundació Carme Chacón contra les cardiopaties congènites es presenta al Parlament

La fundació operarà infants de països en desenvolupament i formarà metges perquè puguin operar als llocs d'origen

Actualitzat

El Parlament de Catalunya ha recordat aquest dimarts l'exministra socialista Carme Chacón en la presentació en societat de la fundació que porta el seu nom i que combat les cardiopaties congènites. La política socialista va morir l'abril del 2017 a causa d'una d'aquestes cardiopaties, quan tenia 46 anys.

Familiars, amics i personalitats del món sanitari i de la política han recordat Chacón en la presentació de la fundació, que té com a objectius operar nens amb cardiopaties congènites sense recursos i fer prendre consciència sobre aquestes patologies. La fundació Carme Chacón també formarà metges perquè puguin operar als llocs d'origen. Els primers països on començarà a treballar la fundació són el Marroc, Mèxic i Panamà.

Més nens morts per cardiopaties que per guerres

Cada any neixen a tot el món un milió i mig de criatures amb cardiopaties congènites diverses. D'aquests, 5.000 neixen a l'estat espanyol. La gran majoria d'aquests nens reben tractament, però la falta de recursos en molts països fa que no puguin ser tractats o que la malaltia no es detecti. Actualment, moren més nens per aquestes malalties que per les guerres.

Des que es va crear, el mes d'abril passat, la fundació ja ha firmat programes d'actuació amb països i zones que, ja sigui per vulnerabilitat econòmica o per falta de mitjans professionals, no poden disposar dels tractaments adequats.

 

La presidenta de la Fundació Carme Chacón, María José Elices, aquest dimarts al Parlament (EFE)


Montilla: "No es va deixar vèncer"

En l'acte, l'expresident de la Generalitat José Montilla ha recordat Chacón com "una lluitadora compromesa amb dues grans causes: la justícia social i els drets de les dones". Montilla ha dit que, sent conscient dels "límits i debilitats del seu cos", no va permetre mai que "frenessin el seu impuls amb la vida i els seus valors":

"No es va deixar vèncer ni va deixar de presentar batalla per tirar endavant els seus projectes"

La presidenta de la fundació, l'exsenadora María José Elices, ha dit que la presentació d'aquest dimarts és "el primer pas d'un viatge molt llarg" que requerirà tant ajuda econòmica com humana. Elices ha recordat que Chacón tenia la idea d'impulsar una fundació d'aquest tipus i que ho havia comentat en més d'una ocasió amb el seu cardiòleg de capçalera.

La mare de Chacón, Esther Piqueras, ha indicat que la fundació treballarà per sensibilitzar, promoure i difondre el coneixement de les cardiopaties, amb la convicció amb què la seva filla va lluitar per una sanitat pública de qualitat per a tothom. Piqueras ha recordat que, quan va néixer Carme Chacón, els metges li van dir que tenia poques possibilitats de viure:

"Afortunadament, els mals presagis no es van complir: la Carme va viure 47 anys. I quan dic va viure, ho dic en el sentit més ampli de la paraula"

 

Diversos diputats al Parlament, durant la presentació de la Fundació Carme Chacón (EFE)

 

En el comitè d'honor de la fundació hi ha, a més de Montilla, l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, l'exprimer ministre francès i regidor a l'Ajuntament de Barcelona Manuel Valls o l'expresidenta del Congrés Ana Pastor.

Chacón, nascuda a Esplugues de Llobregat el 1973, va ser diputada al Congrés durant diverses legislatures i vicepresidenta de la Mesa de la cambra. El 2007 va ser nomenada ministra d'Habitatge del govern Zapatero i, després de les eleccions generals del 2008, va convertir-se en la primera dona ministra de Defensa.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut