Madrid

Zapatero canvia els ministeris de Sanitat, Cultura, Administracions Públiques i Habitatge per afrontar el final de la legislatura

L'endemà del debat de política general i a només vuit mesos del final de la legislatura, el president espanyol ha anunciat canvis en quatre ministeris del seu executiu. Elena Salgado, fins ara ministra de Sanitat, passarà a ser ministra d'Administracions Públiques en substitució de Jordi Sevilla. A la cartera d'Habitatge, surt María Antonia Trujillo i entra Carme Chacón. Bernat Sòria assumirà la direcció del Ministeri de Sanitat i César Antonio Molina passa a ser ministre de Cultura.

Actualitzat

El president espanyol afronta els vuit mesos que queden de legislatura amb la voluntat de "completar plenament els compromisos electorals en àrees de gran importància per a la vida del país i els interessos dels ciutadans". Amb aquest objectiu, José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat canvis en quatre ministeris del govern.

El fins ara ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, surt de l'executiu i és substituït en el càrrec per la fins ara ministra de Sanitat, Elena Salgado. Ella, ha dit Zapatero, té una llarga i brillant trajectòria a l'administració i serà l'encarregada de donar un impuls a la modernització de les administracions públiques. El lloc que Salgado ocupava a Sanitat l'ocuparà a partir d'ara Bernat Sòria, investigador valencià pioner en l'ús de cèl·lules mare amb finalitats terapèutiques i director de l'Institut de Medicina Molecular i Medicina Regenerativa d'Andalusia.

També hi ha relleu al capdavant de la cartera d'Habitatge, fins ara dirigida per María Antonia Trujillo. El seu lloc l'ocuparà Carme Chacón, vicepresidenta primera del Congrés dels Diputats. Amb la seva entrada a l'executiu espanyol es reforça la presència del PSC a Madrid, després del nomenament de l'exalcalde de Barcelona Joan Clos com a ministre d'Indústria.

L'últim canvi es produeix al Ministeri de Cultura, on entra César Antonio Molina i en surt Carmen Calvo. Molina és periodista, crític literari, professor d'universitat i director de l'Institut Cervantes des de l'any 2004, després del seu pas pel Cercle de Belles Arts de Madrid. D'ell ha dit el president espanyol que ha fet un magnífic paper com a director de l'Institut Cervantes promovent la cultura espanyola al món. Precisament, el president del govern ha assenyalat que una de les fites del nou executiu és potenciar la valoració internacional de la cultura espanyola.

Tots aquests canvis van ser comunicats ahir mateix als afectats i al rei Joan Carles. Zapatero ja havia pres la decisió feia setmanes, però va considerar que el millor moment de fer-la pública era després del debat de política general. De fet, el president espanyol ha explicat que durant aquests dies ha estat comentant la remodelació amb la vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, i ha atribuït a la "molta lleialtat" que l'envolta el fet que no s'hagi filtrat la notícia.

Els nous ministres juraran o prometran els seus càrrecs davant el rei dilluns que ve, al palau de La Zarzuela.

Altres remodelacions al govern Zapatero

La darrera remodelació del govern feta per Zapatero es va produir el 12 de febrer del 2007. El president del govern va nomenar Mariano Fernández Bermejo ministre de Justícia en substitució de Juan Fernándo López Aguilar, que es va presentar com a candidat a la presidència a les eleccions autonòmiques de les Canàries. També va fer cessar la ministra d'Educació María Jesús Sansegundo i la va substituir per Mercedes Cabrera.

Cinc mesos abans, Joan Clos havia deixat l’alcaldia de Barcelona per convertir-se en ministre d'Indústria.

Prèviament Zapatero va fer una remodelació en profunditat el 7 d'abril del 2006 coincidint amb l’alto el foc d'ETA. José Bono va ser substituït per José Antonio Alonso a Defensa i la vacant que va deixar Alonso a Interior la va cobrir Alfredo Pérez Rubalcaba, l'aleshores portaveu socialista al Congrés.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut