Barcelona

Chacón i Corbacho assumeixen Defensa i Treball i Immigració en el nou govern Zapatero

José Luis Rodríguez Zapatero ha fet pública la llista de les persones que l'acompanyaran en el govern en aquesta segona oportunitat que li han donat les urnes. Són nou dones i vuit homes, dos dels quals catalans: Carme Chacón, que és la primera dona que ocupa la cartera de Defensa a l'Estat espanyol, i Celestino Corbacho, al capdavant de Treball i Immigració. Es manté el nucli dur del govern anterior, amb María Teresa Fernández de la Vega i Pedro Solbes i hi ha cinc cares noves. El nou executiu té dos nous ministeris, Innovació i Tecnologia i Igualtat, que juntament amb Medi Ambient, que ara engloba Agricultura, són les carteres estrella d'aquesta novena legislatura.

Actualitzat
Les tradicionals travesses periodístiques prèvies a l'anunci de la formació del nou govern no han errat el tret i la llista dels disset nous ministres de Zapatero no ha aportat cap sorpresa a les que ja s'havien avançat. Hi ha cares noves, en total les quatre que substitueixen els ministres sortints: Jesús Caldera, Joan Clos, José Antonio Alonso i Cristina Narbona.

Pel que fa al nucli dur, María Teresa Fernández de la Vega es manté com a vicepresidenta primera, ministra de la Presidència i portaveu. Repeteix també Pedro Solbes com a vicepresident segon i ministre d'Economia i Hisenda.

A Interior segueix Alfredo Pérez Rubalcaba, a Afers Exteriors continua Miguel Ángel Moratinos i a Justícia, Mariano Fernández Bermejo. Magdalena Álvarez repeteix també com a ministra de Foment, després d'haver estat fortament criticada per la seva gestió amb les infraestructures a Catalunya i per les seves sortides de to a l'hora d'assumir responsabilitats.

Els altres ministres que mantenen el càrrec són Elena Salgado, al capdavant d'Administracions Públiques; César Antonio Molina, a Cultura, i Bernat Sòria a Sanitat i Consum. Mercedes Cabrera, fins ara ministra d'Educació, suma responsabilitats i passa a ser ministra d'Educació, Afers Socials i Família i Esports.

Qui també tindrà més feina és Elena Espinosa, que assumeix les competències de Medi Ambient en un nou ministeri que també engloba Agricultura, Ramaderia i Pesca, a partir d'ara reconvertit en la cartera de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i una de les carteres estrella del nou executiu. Entre d'altres, les tasques que se li encomanen són una gestió integral de l'aigua i la lluita contra el canvi climàtic.

La cartera d'Indústria, Turisme i Comerç canvia de ministre: Zapatero ha nomenat Miguel Sebastián, candidat del PSOE a les darreres eleccions municipals a Madrid, per al càrrec que fins ara ocupava Joan Clos. El buit deixat per Chacón a Habitatge el cobreix una altra dona, Beatriz Corredor, que surt de l'equip municipal dels socialistes a l'Ajuntament de Madrid.

A banda de les reestructuracions dels ministeris, Zapatero en crea dos de nous: el d'Igualtat, que tindrà al capdavant Bibiana Aído, la ministra més jove de la història de la democràcia espanyola, i el Ministeri d'Innovació i Tecnologia, amb Cristina Garmendia. Aquestes dues carteres són també puntals clau en el futur executiu, segons els reptes i eixos de govern exposats per Zapatero en el seu debat d'investidura.

La quota catalana


Carme Chacón, fins ara ministra d'Habitatge, és un altre dels nomenaments destacats. Guanya pes polític a l'equip de govern i serà ministra de Defensa. És el primer cop que una dona es posa al capdavant d'aquest Ministeri i, juntament amb Celestino Corbacho, formen la "quota catalana" dels socialistes, que es manté amb dos representants com fins ara. Jesús Caldera surt de l'executiu i la nova cartera de Treball i Immigració estarà liderada pel fins ara alcalde de l'Hospitalet de Llobregat i president de la Diputació de Barcelona. És la primera de les noves cares del govern.

La marxa de Corbacho obliga a fer canvis en les institucions on fins ara era present. Qui de moment assumeix la responsabilitat a l'Ajuntament de l'Hospitalet és Núria Marín, que ara ocupa el càrrec de primera tinent d'alcalde, responsable de l'Àrea de Planificació, Coordinació i Economia. Segons ha explicat Corbacho, el partit haurà de decidir si Marín assumeix aquesta responsabilitat definitivament, fet que considera molt probable. Queda també vacant la presidència de la Diputació de Barcelona, que Corbacho compatibilitzava amb l'alcaldia. Falta confirmació del PSC, però qui té més possibilitats de substituir-lo és l'actual alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz.

Els descartats

Només quatre ministres de l'últim gabinet socialista, José Antonio Alonso, Jesús Caldera, Cristina Narbona i Joan Clos, han deixat de tenir cartera. La sortida de José Antonio Alonso va ser la primera a saber-se, després que Rodríguez Zapatero encomanés al seu amic de joventut ser portaveu del grup parlamentari socialista al Congrés. El president va comunicar divendres a Caldera que no seguiria al govern i li va encarregar la responsabilitat d'una àrea a la direcció socialista sobre idees i programes. José Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat que els ministres sortints Joan Clos i Cristina Narbona tindran "noves tasques en el projecte socialista" i els ha agraït la "bona tasca" que han desenvolupat fins ara al capdavant dels ministeris d'Indústria i Medi Ambient respectivament.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut