Madrid

La Fiscalia recorrerà la sentència que va absoldre "L'Egipci" per error

El tribunal de l'11-M va considerar provat que "L'Egipci" pertanyia a banda terrorista, però el va absoldre perquè ja estava condemnat per aquest mateix delicte a Itàlia. El problema és que Rabei Osman no té una condemna ferma en aquell país, ja que la sentència ha estat recorreguda. El jutge Javier Gómez Bermúdez es nega a acceptar que hi va haver un error i es defensa assegurant que és indiferent si la condemna a Itàlia és ferma o no. Tot i així, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ja ha anunciat que recorrerà l'absolució.

Actualitzat

Els magistrats de l'11-M van decidir aplicar a Rabei Osman el-Sayed, "L'Egipci", el principi de "non bis in idem", que no permet castigar dos cops un mateix acusat pels mateixos delictes. Ho van fer per error. Creien que "L'Egipci" havia estat condemnat a Itàlia per sentència ferma, però la resolució dictada pel primer tribunal penal de Milà el 6 de novembre del 2006 no és ferma. De fet, la sentència d'Itàlia condemnava "L'Egipci" a deu anys de presó per un delicte equivalent al de pertinença a banda armada, organització o grup terrorista, va ser recorreguda primer al tribunal d'apel·lació de Milà, que la va rebaixar en dos anys fins a vuit anys de presó, i va modificar la qualificació jurídica del delicte: de dirigent d'organització terrorista a simple militant o pertinença a banda terrorista.

Així ho ha explicat el fiscal Maurizio Romanelli, que va dur a terme les investigacions sobre "L'Egipci" a Itàlia, a membres de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. A més, segons ha confirmat Endika Zulueta, l'advocat de "L'Egipci" a Espanya, també la segona sentència va ser recorreguda a Itàlia davant del Tribunal de Cassació, equivalent al Suprem espanyol. Per tant, la condemna de "L'Egipci" a Itàlia no és ferma.

Però el president del tribunal, Javier Gómez Bermúdez, ha defensat que no es tracta d'un error i que l'aplicació d'aquest principi no exigeix que la sentència sigui ferma. Això no obstant, es contradiu amb els fonaments jurídics que se citen a la sentència dues vegades per justificar l'absolució de "L'Egipci".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut