El fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, anunciant la petició (Reuters)
El fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, anunciant la petició (Reuters)
Caracas

La Fiscalia de Veneçuela demana prohibir a Guaidó sortir del país

El fiscal general de Veneçuela anuncia l'obertura d'una investigació preliminar contra l'autoproclamat president del país

Actualitzat

La justícia veneçolana comença a actuar contra el líder opositor, Juan Guaidó, que la setmana passada es va autoproclamar president del país. El fiscal general de Veneçuela, Tarek William Saab, ha presentat aquest dimarts una sol·licitud al Tribunal Suprem de Justícia perquè, com a part d'una investigació preliminar, impedeixi a Guaidó sortir del país. També demana "el bloqueig dels seus comptes."

El fiscal ha justificat aquesta sol·licitud al Suprem:

"Hi ha un ciutadà que pràcticament ha encapçalat una acció en detriment de la pàtria veneçolana que ha portat fins i tot al fet que països estrangers hagin demanat a Veneçuela mesures summament greus que alteren l'ordre constitucional, entre les quals hi ha l'aïllament de comptes (···) Aquesta situació està passant des de fa anys com a conseqüència d'una circumstància aliena a la legalitat veneçolana (···) Veneçuela està sotmesa a mesures coercitives de bloqueig econòmic que danyen no només el patrimoni nacional, sinó que danyen la vida familiar de tots els veneçolans."

 

Davant la petició del fiscal, Guaidó afirma que continuarà avançant per atendre l'"emergència humanitària" de Veneçuela (Reuters)


Un cop anunciada la petició de la Fiscalia, Guaidó ha lamentat que la resposta a la situació que viu el seu país sigui la repressió.

"No estic desestimant una amenaça de presó. D'una manera molt responsable, els dic que no hi ha res de nou sota el sol, lamentablement, un règim que no dona cap resposta al veneçolà. L'única resposta és la persecució, la repressió."

Des del Parlament, el líder opositor ha afegit que continuarà avançant per atendre l'"emergència humanitària" del país. Ha convocat noves manifestacions per a aquest dimecres i ha tornat a demanar a l'exèrcit que deixi de ser fidel a Maduro.

El dimecres de la setmana passada, el president de l'Assemblea veneçolana, Juan Guaidó, va assumir la presidència del país. De seguida, va ser reconegut pels Estats Units i diversos països de l'Amèrica Llatina i la Unió Europea.


Notícia relacionada: Trump imposa sancions al petroli de Veneçuela, principal font d'ingressos de Maduro


Maduro desafia Trump

 

Maduro: "Donald Trump. Hands off Venezuela, de inmediati!... De inmediati!!!" (Reuters)


Nicolás Maduro considera que Guaidó ha dut a terme un "cop d'estat" i manté que ell és el president legítim.

Però Maduro va més enllà i treu pit davant Trump després que Washington hagi sancionat l'empresa petrolera de l'estat caribeny. En un acte en presència dels seus ministres, s'ha dirigit al president nord-americà, en un anglès molt particular i de manera irònica, per dir-li que "tregui les mans de Veneçuela, immediatament":

 


Aquest no és el primer cop que la justícia veneçolana actua contra el moviment opositor a Maduro. Ja ho va fer amb Leopoldo López, condemnat a 14 anys de presó per incitar a la violència durant les protestes antigovernamentals del 2014.


Els Estats Units recomana no viatjar a Veneçuela

 

Els Estats Units demana que no es viatgi a Veneçuela, entre altres raons, pel perill de les manifestacions (Reuters)


Mentrestant, el govern dels Estats Units ha recomanat aquest dimarts no viatjar a Veneçuela a causa de la "criminalitat" i a la possibilitat de "detencions arbitràries".

En un comunicat, el Departament d'Estat diu: "No viatgin a Veneçuela per la criminalitat, el malestar social, una pobra infraestructura de salut i la detenció arbitrària de ciutadans nord-americans". I afegeix: "Les manifestacions polítiques generen una contundent resposta de les forces de seguretat i policia que inclou l'ús de gasos lacrimògens, gas pebre, canons d'aigua i bales de goma, que poden acabar amb saquejos i vandalisme."

Sobre els centenars de detinguts a les protestes de l'última setmana, una jutgessa ha reconegut que la van "coaccionar" des del chavisme per arrestar 11 adolescents. La jutgessa de l'estat de Yaracuy Ediluh Guédez ha afirmat que, davant d'aquestes pressions, ha decidit fer costat a Guaidó.

 

ARXIVAT A:
VeneçuelaJuan GuaidóNicolás Maduro
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut