La firma d'hipoteques es desploma
La firma d'hipoteques es desploma

La firma d'hipoteques, en caiguda lliure des del juny per la pujada dels tipus

Al juliol, a Catalunya es van signar prop d'un 26% menys d'hipoteques, el segon mes consecutiu de baixades

Jordina Molas SalortActualitzat

La firma d'hipoteques s'ha desplomat aquest estiu, un any després que el Banc Central Europeu comencés a apujar els tipus d'interès. Fer front a un préstec per comprar un habitatge s'ha encarit molt i els possibles compradors s'ho pensen dues vegades abans de fer el pas.

Segons les dades de l'Institut d'Estadística (INE), al juliol a Catalunya es van firmar 5.279 hipoteques, un 25,8% menys. És el segon mes consecutiu amb baixades.

Al conjunt de l'Estat, es van fer 29.223 préstecs hipotecaris, un 18,8% menys, i s'encadenen cinc mesos de caigudes de dues xifres.
 

Un any amb els tipus d'interès disparats

La signatura d'hipoteques està marcada per l'encariment dels tipus d'interès, que estan disparats des que van començar les pujades, el juliol de l'any passat.

Un any després, de mitjana, ja s'han enfilat al 3,24%. S'ha de tenir en compte que en tot aquest temps l'euríbor ha escalat més de quatre punts i aquest setembre està a punt de tancar per sobre del 4,1%.

Aquest setembre, el BCE va apujar els tipus d'interès fins al 4,5%. Llavors va donar a entendre que seria l'últim increment.

El mercat immobiliari se n'ha ressentit i la compravenda d'habitatges han anat caient, però tot plegat ha fet augmentar les operacions que es fan pagant al comptat, amb els estalvis.

Construcció de pisos a Madrid (Europa Press / Alberto Ortega)

Construcció de pisos a Madrid (Europa Press/Alberto Ortega)

També cauen les renovacions d'hipoteques

Una altra dada rellevant de les que ha fet públiques l'Institut d'Estadística és que s'ha frenat molt el ritme de les renovacions d'hipoteques. Aquest juliol se'n van fer a Catalunya un miler, la majoria per millorar les condicions dins el mateix banc.

Va ser una tònica molt habitual l'any passat, quan els hipotecats veien a venir l'encariment de les hipoteques i volien rebaixar les quotes mensuals.

En els pics més alts, la primavera del 2022, se'n van arribar a fer el doble. I un any abans, el 2021, s'havien arribat a canviar les condicions de 4.000 hipoteques l'any, sobretot per passar les hipoteques variables a fixes i així tenir la tranquil·litat de pagar sempre la mateixa quota.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatgeHipotequesBanc Central Europeu
Anar al contingut